Türkiye'de en çok izlenen dizi-film jenerik tasarımlarının tipografik yönden analizi
The typographic analysis of the generic designs in the most watched films in Turkey
  1. Tez No: 545130
  2. Yazar: KÜBRA GÖYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tipografi, Jenerik, Televizyon, Görsel İletişim, Grafik Tasarım, Typography, Generic, Television, Visual Communication, Graphic Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Jenerik (intro) programların ve dizilerin başlangıç ve bitişlerinde görülen, yapım kadrosunu tanıtıcı nitelikteki yazıların ifadesidir. Jenerikler yayın akışı içerisinde programların karıştırılmadan ayırt edilebilmesi amacı ile ortaya çıkmıştır. Jenerik, grafik, tipografi, hareketli görüntü ve müziğin bir bileşeni, hikaye anlatım sürecine önemli katkısı bir önsöz olarak nitelenmektedir. Jenerikte yer alan yazıların düzenlenmesinde tipografik eleman ve ilkelerden yararlanılmaktadır. Jenerik tasarımında görsel estetiği yakalamak için tipografi, jeneriğin önemli unsurlarından birisidir. Grafik tasarımda tipografi, bilgi ve mesajın anlaşılabilir bir form diliyle iletilmesidir. Jenerikler, programın türüne ve hedef kitlesine göre farklı tasarımlar ve tekniklerle uygulanabilmektedir. Jeneriklerin rolü filmin tarzının belirlemesinde bir yol olarak tanımlamaktadır. Kitle iletişim araçlarından televizyon, her geçen gün insanların yaşamında vazgeçilmez bir parça haline gelmektedir. Günümüzde farklı tekniklerle uygulanan jenerik tasarımlarının, televizyon dizilerinin tanıtımında ve aynı zamanda izleyiciye etkili bir görsel sunulmasında etkili olduğu görülmektedir. 'Türkiye'de En Çok İzlenen Dizi Filmlerin Jenerik Tasarımlarının Tipografik Yönden Analizi' başlıklı bu çalışmanın 1. Bölümünde çalışmanın amacı, önemi ve problem durumu, 2. Bölümünde film jeneriğinin tanımı, gelişimi, çeşitleri ve üretim tekniklerine yönelik bilgiler, 3. Bölümde tipografinin tanımı, gelişimi, tipografi ve jenerik ilişkisi incelenmiş olup 4. Bölümde Araştırmanın yöntemi, 5. Bölümde ise bu araştırma çerçevesinde Türkiye'de 2016 yılında en çok izlenen dizi film jenerik tasarımlarının analizi ele alınmaktadır. Ekranda göstergeler, hareket ve yazı ilişkileri üzerinde örnekler verilerek televizyon ekranının grafik tasarım açısından sınırlılıkları açıklanmıştır. 6. Bölümde bulgular ve yorum son olarak 7. Bölümde sonuç ve öneriler yer almaktadır. Çalışma verileri 2016 yılında ulusal kanallarda yayınlanan dizi jenerikleri ile ilgili izleyicilerin görüşlerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler SPSS paket programına verilerin girilmesi ile yapılmıştır. Çalışma kapsamında ele alınan ve 2016 yılında Ulusal kanallarda en çok izlenen beş dizi film jeneriği için tasarlanan ve uygulanan jeneriklerde kullanılan tipografiler, mesajını hedef kitlesine doğru ve yalın bir biçimde iletilmesi yönünden yeterli olarak değerlendirilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Generics (intro) is the expression of the writings that are seen at the beginning and the end of programs and sequences, which have the characteristics of Introducing the production staff. Generics emerged in order to distinguish between programs without mixing in the broadcast stream. A component of generic, graphic, typography, moving image and music is considered an introduction to the narrative process. Typographic elements and principles are used in the arrangement of the articles in the generics. To capture visual aesthetics in generic design, typography is one of the important elements of the generation. Typography in graphic design is the transmission of information and message in an understandable form language. Generics can be applied with different designs and techniques according to the type of program and target audience. The role of the generations is defined as a way to determine the genre of the film. Television from mass media is becoming an indispensable part of people's lives every day. Today, generic designs applied with different techniques are effective in the promotion of television series and at the same time in providing an effective visual presentation to the audience. 'The typographic analysis of the generic designs in the most watched films in Turkey' titled this study 1. The purpose of work in the department, importance and problem situations, 2. a description of the department of film credits, development, information relating to the varieties and production techniques, 3. Definition of typography in Section development, typography and generic relationships are examined in Chapter 4. the method of research, in Section 5. If in 2016 in Turkey in the framework of this research are discussed in the analysis of the most watched soap opera generic design. Indications on the display, movement and writing relationships are given on the screen and the limitations of the television screen in terms of graphic design are explained. In Chapter 6, findings and comments are presented in Chapter 7, conclusions and recommendations. The study data were evaluated according to the opinions of the audience on the series generics published on national channels in 2016. Evaluations were made by entering data into the SPSS package program. In the context of the study, the typography used in the five most watched series of film generics in the national channels in 2016 and applied to them has not been sufficiently evaluated in terms of transmitting the message to the target audience correctly and in a simple way.