Identification of audience with heroes of TV series - case of Turkey
Seyircinin televizyon dizilerindeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirmesi- Türkiye örneği
  1. Tez No: 541135
  2. Yazar: ZEYNEP SEDA AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ASLANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: tüketim, televizyon dizileri, özdeşleştirme, hikaye, kahramanlar, arketipler, consumption, TV series, identification, story, heroes, archetypes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Günümüzde televizyon dizilerini izlemek Türkiye'de en yaygın boş zaman aktivitelerinden biri haline gelmiş bulunuyor. Televizyon dizileri sadece yerel olan bir boş zaman aktivitesi değil, aynı zamanda küresel pazarda büyük bir paya sahip olan ürünlerdir. Bu ürünleri tüketen izleyicilerin, onların süre gelmesinde bireysel olduğu kadar kitlesel olarak da büyük etkisi olduğu gözleniyor. Bu bakış açısından, izleyici çoğu medya çalışmasında pasif bir oyuncu olarak ele alınırken, onu aktif bir oyuncu olarak ele almak, dizilerin popüler olduğu toplumlar bağlamında içeriklerini de geliştirme sürecine yön verebilir. Televizyon dizilerindeki hikayelerin ve kahramanların izleyici ile özdeşleşmesinin çözümlenmesi izleyicilerin belirli dizileri özellikle izlemesindeki nedeni aydınlatabilir. Bu çalışmada, Türkiye'deki hangi dizilerin ve dizi kahramanlarının popüler olduğu bir anketle ortaya çıkartılarak izleyici-dizi kahramanı özdeşleşmesinin televizyon dizi seçimlerinde etkisi olup olmadığı incelenmektedir. Tezde bir sonraki aşamada anket bulgularından ortaya çıkartılan göre en çok izlenen dizilerdeki hikayeler ve kahramanların arketipleri analiz edilmektedir. Bu sayede, belli bir grup insanın beğendiği, kendilerine benzettiği ve olmak istediği belli hikayelerdeki karakterleri gösteren sosyolojik bir çerçeve sunulması amaçlanmıştır. Medya endüstrisi için yararlı bir iş olarak, televizyon dizisi senaristleri ve yapımcıları Türkiye'de çokça izlenecek başarılı bir televizyon dizisi yaratmak için hangi hikayeleri ve kahramanları senaryolarına dahil etmelerini açısından bu çalışmadan yararlanabilirler.
Özet (Çeviri)
Nowadays, watching TV series has become one of the most common leisure time activities in Turkey. In addition to being a locally popular leisure activity, they are also the products having a big share in the global media market. The audiences consuming these products have a big impact by their presence in the market not as individually, but rather as collectively. In this regard, even though the audience is seen as passive role player in most of the media studies, embracing it as an active player could help us improve the content of the TV series by looking at the society in which they are popular. The identification with stories and heroes in TV series might provide hints of motivations of audience for watching a certain TV series. In this study, whether this identification affects their preferences of TV series are examined by checking which TV series and heroes are popular among people in Turkey with a survey. Then, the study analyzes the archetypes of the heroes on these most watched TV series as well as the stories in that TV series. By this way, we may offer a sociological framework drawing which characters in certain narratives a group of people like find similar with themselves and want to be like. As a useful work for the media industry, TV series scenarists and producers may benefit from the study in terms of which stories and heroes should be embodied in their scripts in order to create a successful TV series that would be enormously watched in Turkey.