Maden işçilerinin çalışma koşulları ve madenlerde alınması gerekli önlemler
Working conditions of mine workers and the measures taken to be in the mines
- Tez No: 545150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN YÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Mining Engineering and Mining, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Maden, Maden İşçisi, Madencilik, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Yeraltı Madenciliği, İş Kazası ve Meslek Hastalıkları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Madenler özelliği itibarıyla bünyesinde birçok riski barındıran alanlardır. Bu nedenle, madenlerde çalışan işçiler her zaman iş kazası ve meslek hastalıkları tehlikelerine maruz kalmışlardır. Madenlerin bu denli tehlikeli olması maden işçilerini koruyucu hukuki düzenlemelerin yapılmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışmada, maden işçilerinin çalışma koşulları, maden işçilerinin karşılaştıkları tehlikeler, madenlerde yaşanan kazaların maden işçilerine ve yakınlarına etkileri, maden işçilerinin maruz kaldıkları meslek hastalıkları Uluslararası Çalışma Örgütü düzenlemeleri kapsamında ele alınmıştır. Ayrıca, maden işçilerinin karşılaştıkları iş kazaları ve meslek hastalıkları, bu vakaların yaşanmasında ihmali olan yetkililerin hukuki sorumlulukları değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, maden işçileri açısından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak ülkemizde ve karşılaştırmalı hukukta yapılan hukuki düzenlemeler ve bu düzenlemelerin uygulamaya yansıyıp yansımadığı çeşitli veriler eşliğinde incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde uluslararası düzenlemelerde maden işçilerinin görünümü ve bu düzenlemelerin ulusal mevzuatımıza yansıması ele alınmıştır. İkinci bölümde ülkemizde maden işçilerinin çalışma koşulları ve iş hukuku mevzuatında maden işçilerine yönelik yapılan kanuni düzenlemeler incelenmiştir. Son bölümde maden işçilerinin iş kazası ve meslek hastalıklarına maruz kalmaları durumunda sağlanan hukuki güvenceler ele alınmıştır. Çalışma, Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmeleri ve diğer uluslararası düzenlemeler baz alınarak hazırlanmıştır. Konuya ilişkin önemli düzenlemeler incelenerek, ulusal mevzuatımızda yapılan hukuki düzenlemeler ele alınmıştır. Ülkemizde maden işçilerine yönelik yapılan kanuni düzenlemeler büyük ölçüde uluslararası düzenlemelerle uyumlu bir şekilde hazırlanmıştır. Ancak, uygulamada birtakım sorunlar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mines are areas that contain many risks in their nature. For this reason workers who work in mines have been exposed occupational accidents occupational diseases. The fact that the mines are so dangerous has laid the gorundwork for the protection of the miners. In this study, the working conditions of mining workers, the hazards encountered by miners, the effects of mining accidents on miners and their relatives, the occupational diseases to which miners are subjected are covered by the International Labor Organization. In addition legal responsibilities of miners occupational accidents and occupational diseases and negligence of these cases have been assessed. In this respect legal arrangements made in our country and in comparative law in relation to Occupational Health and Work Safety in terms of mining workers, and whether these regulations are reflected implementation are examined in the context of various deta. In the first part of the three-part work, the appearance of miners in international regulations an the reflaction of their national legislation are discussed. In the secound part, the legal arrangements for mining workers are examined in the working conditions of mining workers and labor law legistation in our country. In the last part, the legal guarantees provided in case of mining workers exposure to occupational accidents and occupational diseases are discussed. The study was based on International Labor Organization conventions and other international regulations. Important regulatory ıssues have been examined and legal arrangements in our national legistation have been discussed. The statutory regulations for mining workers in our country have been prepared in accordence with majer international regulations. However, there have been some problems in pratice.