47 numaralı Mühimme Defteri'nin (h.990/ m.1582) transkripsiyon ve değerlendirilmesi [S.133-266]
The transcription and evaluation of Mühimme Registers numbered 47 (990 by hijri, 1582 by gregorian calender) [Pages 133-266]
- Tez No: 545161
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Divân-ı Hümâyun, Mühimme, III. Murad, Osmanlı, Imperial Council, Muhimme Books, Murad III, Osmanlı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Divân-ı Hümâyun, Osmanlı Devleti'nde en üst düzey karar organı olup, siyasi, askerî, hukuki ve iktisadî işlerin görüşülerek bir karara bağlanıldığı yerdir. Mühimme Defterleri, Osmanlı Devleti'nde Divân-ı Hümâyun'da alınan kararların suretlerinin kaydedildiği defterlerdir. Bu defterler, Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra teşkilâtındaki askerî ve idari işlerin ilişkileri hakkında önemli bilgiler vermektedir. 47 Numaralı Mühimme Defteri, III. Murad (1574-1595) dönemine ait olup H.990 / M.1582 dönemini ihtiva etmektedir. Bu çalışmada, toplamda 266 sayfadan oluşan defterin 133'den 266'ya kadar olan kısmının transkripsiyon ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu defterde ağırlıklı olarak; eşkıyâlık ve zorbalık faaliyetleri, kale tamiri ve inşası, görevlendirme ve tayinler, iktisadi ve siyasi olaylar, vakıflar ve İstanbul'un ihtiyaçlarıyla ilgili hükümler bulunmaktadır. Çalışmada, Divân-ı Hümâyun, Mühimme Defterleri ve III. Murad dönemi siyasi olayları hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca incelenen defterin şekil ve özellikleri, transkripsiyonu ve değerlendirilmesi de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Divân-ı Hümayun was the supreme council of decision-making in the Ottoman state and political, social, military, legal and economic affairs were discussed and resalved there. Muhimme Books are the book in which a copy of the decisions taken by Ottoman State, the imperial edits and warrant of arrests. These boks indicate significant sources about military and governmental in central and rural goverments of Ottoman State. The number 47 Muhimme Book belongs to reign of Murad III. (1574-1595) and includes 990 (1582) year of Hegira Calendar. İn this study, the book which contains in total 266 pages, pages 133 to 266, transcription and evaluations had been described. This book mainly contains decisions of bandrity and tyranny events, castle constructions and repairs, appointment and nominations, economic and political affairs, endowments and needs of the city İstanbul. İn this study general information about Imperial Council, Muhimme Books and the events of the reign of Murad III is given. İn addition form and characteristics of the book studied, transcription and evaluation of it are also included.