Evli bireylerde dindarlık ve cinsel mitlere inanç düzeyinin, evlilik doyumu ile ilişkisi
The relationship between religiousness, sexual myths and marital satisfaction among married individuals
  1. Tez No: 545162
  2. Yazar: ŞEYMANUR BÜYÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ZEYNEP METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, dindarlık, cinsel mitler, evlilik doyumu, Marriage, religiosity, sexual myths, marital satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada evli bireylerde dindarlık ve cinsel mitlere inanç düzeyinin, evlilik doyumu üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da ikamet eden 248 evli katılımcıdan oluşan örneklem seçilerek, sosyodemografik bilgi formu, cinsel mitleri değerlendirme formu, dindarlık eğilimi ölçeği ve evlilik doyum ölçeğinden oluşan veri toplama aracı ile araştırma dataları toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23.00 kullanılmış olup, araştırma sorularının yanıtlanması için basit doğrusal regresyon, t-test, ANOVA ve Post Hoc testlerinden Bonferroni kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre evli bireylerde cinsel mitlere inanç evlilik doyumunu azaltırken, dindarlık eğilimi artırmaktadır. Cinsel mitlere inanç düzeyi; eğitim düzeyine, eşin eğitim düzeyine, çocuk sayısına ve elir düzeyine göre farklılaşmaktadır Dindarlık eğilimi düzeyi; cinsiyete, eğitim düzeyine ve eş ile yaş farkına göre farklılaşmaktadır. Evlilik doyumu düzeyi ise; eğitim düzeyine, evlenme karar şekline ve eş ile yaş farkına göre farklılaşmaktadır. Elde edilen bulgular çerçevesinde cinsel mitlere inanç düzeyinin azaltılması için toplumsal projeler üretilmesi ve aile danışmanlığında dini terapilerin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of religious belief and sexuality level on marital satisfaction in married individuals. For this purpose, the sample of 248 married participants who were residing in Istanbul was selected and the data collection tool consisting of sociodemographic information form, sexual myths evaluation form, religiousness scale and marital satisfaction scale were collected. SPSS 23.00 was used for the analysis of the data and simple linear regression, t-test, ANOVA and Bonferroni from Post Hoc tests were used to answer the research questions. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the research, the belief in sexual myths in marital individuals decreases marital satisfaction and the religiosity increases. The level of faith in sexual myths; The level of religiosity vary according to the level of education, the level of education of the spouse, the number of children and the level of disability; they differ according to gender, education level and age and age difference. The level of marriage satisfaction is; The level of education varies according to the decision of marriage and the age difference between the spouse and the age. Based on the findings, it is recommended to produce social projects to reduce the level of faith in sexual myths and to consider religious therapies in family counseling.