47 numaralı tapu tahrir defterine göre Simav nahiyesi
Determined from 47th tapu tahrir defter the district of Simav
  1. Tez No: 228869
  2. Yazar: HÜSAMETTİN HALİT ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Simav, Tahrir Defteri, Nahiye, Osmanlı Devleti, Nüfus, Simav (Synaos), Tahrir Defter, District, Ottoman Empire, People
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın temel kaynağını oluşturan Tahrir Defterleri, Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve beşeri durumu hakkında bilgiler vermektedir. Çalışmamızda 47 numaralı Tahrir Defteri ışığında Simav Nahiyesi'nin coğrafi, tarihi, idari, nüfus ve iktisadi durumu hakkında tespitler yapılmıştır.Bölge tarih öncesi dönemlerden beri yerleşim yeri olmuş daha sonra Anadolu'nun Türkleşmesiyle bölgede Selçuklu hâkimiyeti başlamıştır. Bu tarihten sonra Simav, Germiyanoğulları'nın ve daha sonra da Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçmiştir.Simav Nahiyesi, çalışmayı kapsayan dönemde 51 köye ve 7 mezra'aya taksim edilmişti, ayrıca Simav Nahiyesi'nin merkezi ise idari bakımdan 3 mahalleden meydana gelmekteydi.Simav Nahiyesi'nde nüfus yaklaşık olarak 16131 kişidir. Nahiyede hububat üretimine önem verilmekle birlikte sebze ve meyve de yetiştiriliyordu. İktisadi bakımdan Simav Nahiyesi'nde zirai üretime ek olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık da yapılıyordu.
Özet (Çeviri)
Main source of this study based on the Ottoman book of the Tahrir Defters that give information about the government social, economic and people. The district of the Simav geographical, history, administrative, popilation and economic condition information have been determined from the Ottoman Tahrir Defters registered 47.Region has been settlement since the pre historical era, after Anatolia had been Turkicized; Seljuk sultanate had a power of the region governing. After this date Simav had been governed by the Germiyanoğulları, then Ottoman empire.During the this study time the district of the Simav had divided 51 villages and 7 settlement regions zone besides, the district of the Simav center had been consists of three quarters.Simav population was approximately 16131. Grain agriculture was very important in the Simav region, furthermore. Fruit and vegetable productions werw another main economic income fort he region. Besides agriculture production small cattle rising and beekeeping have done.