47 Numaralı Mühimme Defteri (H. 990 M.1582) transkiripsiyon ve değerlendirilmesi (S.1-133)
47 Numbered Record Book for significant affairs (H. 990 M.1582)transcription and evaluation (S.1-133)
  1. Tez No: 587736
  2. Yazar: EBRU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Imperial Council, Record Book for Significant Affairs, Sultan Murad the Third, Expeditions to Iran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Divân-ı Hümâyûnda görüşülen siyasi, askerî, mali gibi konuların kaydının tutulduğu defterlere Mühimme defteri denirdi. Mühimme defterleri Osmanlı Devleti'ni idari, siyasi yönden araştıracaklar için önem arz etmekteydi. Osmanlı Devleti'nin diğer devletlerle olan ilişkilerini de gün yüzüne çıkarmada Mühimme defterlerinin katkısı büyük olmuştur. Transkripsiyon ve değerlendirmesini yapmış olduğumuz 47 Numaralı Mühimme defteri III. Murad dönemine ait olup H.990/M.1582 yılını kapsamaktadır. Defterimizde ağırlıklı konu İran'a yapılan seferlerdir. Çalışmamızda Divân-ı Hümâyûn, III. Murad dönemi, defterin şekil özellikleri, transkripsiyon ve özetine yer verilmiştir. Defterin sonuna indeks ve belgelerin fotokopisi de eklenmiştir. Anahtar Kelimler: Divân-ı Hümâyûn, Mühimme Defterleri, III. Murad, İran'a Yapılan Seferler
Özet (Çeviri)
The Record Book for Significant Affairs (Mühimme Defteri) was called to the record boks in which political, military and financial affairs negotiated in the Imperial Council (Divân-ı Hümâyûn). The Record Books for Significant Affairs were of crucial importance for those planning to make a research on the Ottoman State. Those record books provided substantial support for unearthing the relationship between the Ottoman State and other states. The 47 numbered Record Book for Significant Affairs, the transcript and evaluation of which is made under the study, is about the era of Sultan Murad the Third and covers the year of H.990/M.1582. The main issue in that record book was the military expeditions to Iran. The study includes the Imperial Council, the Era of Sultan Murad the Third, the shape features of the record book, as well as its transcription and summary. The index and copy of relevant documents have been added to the end of the record book.