Bugünkü Kırgızlarda İslam'la birlikte yaşanan değişiklikler
Changes with Islam in today's Kyrgyzs
  1. Tez No: 545245
  2. Yazar: SERCAN SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Müslüman, Kırgızlar, Ġslam, DeğiĢiklikler, Muslim, Kyrgyzs, Islam, Changes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bugünkü Kırgızlarda Ġslam‟la birlikte yaĢanan değiĢiklikleri tespit etmek amacıyla hazırlanan bu çalıĢmada ĠslamlaĢmanın Kırgızlar üzerinde yaptığı değiĢimlerin neler olduğu konusunda değerlendirmeler yapılmıĢtır. Karahanlılar zamanında Müslüman olan Kırgızlar Ġslam‟a uygun olarak isimlerini değiĢtirmiĢler, giyim ve kuĢamlarında değiĢikliğe gitmiĢler, yeni doğan çocukların kulaklarına ezan okuyarak isim koymuĢlar, erkek çocuklarını sünnet ettirmiĢler, evliliklerinde nikâh yapmıĢlar, içki içmeyi bırakmıĢlar, ibadetlerinde namaz ve oruç gibi uygulamalara yer vermiĢler, ölülerini yakmak yerine gömmeye baĢlamıĢlardır. Her ne kadar Ġslam‟la birlikte yaĢayıĢları değiĢmiĢ olsa da Ġslam‟dan önceki uygulamalarının bazılarını günümüze kadar korumuĢlardır. ÇalıĢma, Kırgızlar hakkında yapılan araĢtırmalara önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to make firm changes with Islam in today‟s Kyrgyzs, It is evaluated that what kind of changes are seen with Islam on the Kyrgyzs. Kyrgyzs who became a Muslim in the time of Karakhanids changed names suitable for Islam, amended dressing styles, put a name to ears of the newborns reciting azan, circumcised sons, performed a marriage ceremony, quitted drinking, prayed and fasted in worships, started to bury deads instead of burning them. However They changed most of life styles, They protected some of the practices before Islam. This study makes a great contrubution for researches about Kyrgyzs.