Konya sivil toplum örgütleri üzerine bir çalışma (1990-1993)
A Study on Konya non-govenrmental organizations
- Tez No: 545278
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Örgütleri, Konya, Civil Society, Non-govermental Organizations, Konya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türk toplumu dayandığı toplumsal ve kültürel yapısı itibarı ile tarihi derinlikleri olan bir toplumdur. Cumhuriyet dönemine her ne kadar yeni bir devlet ve toplum projesi ile girilmiş olsa da, sivil toplum örgütlenmesi açısından geçmişten kalan bir gelenek olduğunu söylemek mümkündür. Nitekim küreselleşme ile birlikte, insanlığın gitgide daha fazla birbiriyle iç içe yaşaması ve kültürel açıdan yakınlaşması ile birlikte, toplumsal olarak daha örgütlü ve organize hale dönüşmüş bir toplum yapısı, dünyada, hâkim olmaya başlamıştır. İnsanlar örgütlü ve organize bir şekilde ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal özellikli ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadırlar. Bu durum Türkiye'de de kendisini göstermiştir. Özellikle büyükşehirlerde sivil toplum örgütlerinin sayısında bir artış meydana gelmiştir. Bu araştırmada 1990-1993 yılları arasında Konya'da kurulmuş olan sivil toplum örgütleri ile ilgili vatandaşların ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin görüşlerinin ne olduğunun, ne tür sorunların var olduğunun araştırılması, tespit edilmesi ve çözüm yollarının ortaya konması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish society is a society with deep history due to its social and cultural structure. Although it has been entered to the republican period with a new state and community Project, it is pssible to say that it is a tradition form past in terms of çivil society ortanization. Thus, with the result of globalization, the structure of soxiety that has become sacially more ortanized and organized has begun to dominate in the World with increasinglu intimate intercultural and cultural convergence of humanity. People try to meet their economic, social, cultural and political needs in an organized and organized manner. This perception has showed itself in turkey too. There hasbeen an increase in the number of non-governmental organizations, especially in metropolitan cities. In this research, it was aimed to invertigate and determine the non-governmental organizations operating in Konya between 1990-1993 and the views of the authorities of the non-governmental organizations and the concerned citizens.