İsveç'te yaşayan müslümanların karşılaştıkları güncel fıkhi problemler
Current fiqh problems of the Muslims living in Sweden
- Tez No: 545306
- Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, İsveç'teki Müslümanlar, Fıkhi Problemler, Göç, Islamic Law, Muslims in Sweden, Fiqh Problems, Migration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada İsveç'te yaşayan Müslümanların güncel fıkıh problemleri, ibadet hayatı, aile hayatı ve helaller haramlar başlıkları altında incelenip tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada İsveç'te İslam ve Müslümanların ibadet hayatı ve İsveç toplumunda İslam algısından bahsedilmenin yanı sıra ibadet hayatında yaşanılan güçlükler ve İsveç'te ezan ve minare algısına da yer verilmiş olmakla birlikte, yapılan anket çalışmasıyla da İsveç'te yaşayan Müslümanların güncel fıkıh problemleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Verileri toplama da araştırmacı tarafından güncel fıkhi problemler, İsveç'in başkenti Stockholm ve ülkenin en güneyindeki Malmö kentinde toplam 100 kişi ile anket ve 200'e yakın kişi ile de mülakat yapılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezin ilk bölümünde İsveç'teki İslam algısı ve ibadet hayatında yaşanılan güçlükler ile bu ibadetlerin yerine getirilmesinde karşılaşılan problemler tespit edilip çözüm önerileri tartışılmıştır. İkinci bölümde ise aile hayatı ile ilgili nişanlanma, evlenme ve boşanma konularında İslam hukukunda karşılaşılan güncel fıkhi problemler tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan evlilik ve boşanmaların İslam hukukuna uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılarak çözüm önerileri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise yiyecek ve içeceklerin İslam hukukuna göre helalliği ve haramlığı anlatılarak, Müslümanların yiyecek ve içeceklerde helal ve harama karşı duyarlı olup olmadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Devamında ise helal olan yiyeceklere ulaşabilme imkânları tespit edilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Malmö ve Stockholm'de toplam 100 kişi ile yapılan anketin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the current fiqh problems of Muslims living in Sweden, worship life, family life and helals were tried to be examined under the headings. In this study, the worship life of Islam and Muslims in Sweden and the perception of Islam in Swedish society, as well as the difficulties experienced in worship life and the perception of azan and minaret in Sweden have been included. Data collected by the researcher in the current capital problems in the Swedish capital Stockholm and the south of Malmö cities with a total of one hundred people were interviewed by survey and close to a two hundred people. In the first part of the thesis, the problems in the perception of Islam in Sweden and the problems encountered in the worship life and the problems encountered in the fulfillment of these meetings are discussed and solutions are discussed. In the second part, current fiqh problems encountered in Islamic law in the subjects of engagement, marriage and divorce related to family life were tried to be determined. The solutions of the marriage and divorce are in accordance with Islamic law. In the third chapter, the halalism and haramity of food and beverages according to Islamic law is explained and it is tried to determine whether Muslims are sensitive to halal and haram in food and beverages. In the following, the possibilities of access to halal food were determined and solution suggestions were presented. In the fourth and last chapter, a total of 100 people were surveyed in Malmö and Stockholm, where Muslims live.