Yapay kaslar kullanarak hava araçlarında konum kontrolü
Location control in air vehicles using artificial muscles
  1. Tez No: 545366
  2. Yazar: MUSTAFA BAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömatik Yapay Kas, Konum Kontrolü, Spoiler, Hava Aracı, Uçak Kontrol Yüzeyleri, Pneumatic Artificial Muscles, Position Control, Spoiler, Aircraft, Flight Control Surfaces
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, hava araçlarında mevcut kullanımda olan mekanik ve hidrolik sistemlerin irdelenmesiyle bu sistemlerin avantajlı durumlarının yanı sıra dezavantajlı durumlarının da olduğu gözlenmiştir. Mevcut sistemlerdeki dezavantajlardan olan sistem yapısının karmaşıklığı ve hava aracına katmış olduğu ağırlığı azaltmak amacıyla gelecekte hayatımızı daha da kolaylaştıracak Pnömatik yapay kas (PYK) çalışması yapılmıştır. Uygulamada 2 adet PYK kullanılarak zincir mekanizmasıyla birbirine bağlanmış ve eksenel hareket elde edilmiştir. Bu eksenel hareket hava aracında spoiler olarak adlandırılan yapı üzerinde benzetim yapılarak kullanılmıştır. Sonuç olarak konum kontrolü sağlanarak oluşturulan bu sistem, yapısal olarak daha basit hale getirilerek hafiflikte sağlanmış ve sistemin kullanılabilirliği ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been observed that using the current mechanic and hydraulic systems in air vehicles have both advantageous and disadvantageous sides. In order to decrease the disadvantageous of the complexity and weight that puts on the air vehicles, pneumatic artificial muscle (PAM) study has been made, which will ease our lives. In the application, 2 PAM has been used to bind via chain mechanism and an axial movement was obtained. This axial motion has been used as simulation on the spoiler of the air vehicle, as we call it. As a result, the system constituted via using location control has been made structurally simpler and got lighter and availability of the system was conceived.