Muhammed Ali Es-Sâbuni'nin Safvetü't-tefasir adlı eserinde yahudilik
Judaism in Muhammed Ali's Es-Sâbuni Sâfvetü't tefasir
- Tez No: 545524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Sâbuni, Yahudilik, Sâfvetü't Tefâsir, İsrailoğulları, Tevrat, Sâbuni, Judaism, Sâfvetü't Tefâsir, Jewish people, Torah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışmamızın konusu, modern dönemde yazılmış tefsirler arasında büyük bir üne kavuşmuş olan Muhammed Ali es- Sâbuni'nin Safvetü't Tefasir isimli tefsirinde Yahudilik ve Yahudiler hakkındaki düşünce, yorum ve değerlendirmelerini kapsamaktadır. Sâbuni'nin hayatı, eserleri, ilmi kişiliği ve tefsiri hakkında genel bilgiler verildikten sonra Sâbuni'nin Yahudilik Tarihi ile ilgili verdiği bilgiler Dinler Tarihi kaynakları açısından değerlendirilmiştir. Yahudilik konusunu incelerken 1995 yılı basımlı Sâfvetü't Tefâsir adlı eserinden faydalandık. Sâbuni, birçok tefsir kitabından faydalanarak günümüz çağına hitap edecek bir tefsir meydana getirmiş ve bu esere“Tefsirlerin Özü”anlamına gelen“Sâfvetü't-Tefâsir”adını vermiştir. Tezimizde Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat hakkında karşılaştırmalı olarak bilgiler verilmiş ve Sâfvetü't Tefâsir eserinden Tevrat'ın mahiyeti, Yahudilik kültüründeki yeri, Kur'an-ı Kerim'de Tevrat'ın ilahiliği ile ilgili konular işlenmiştir. Müslüman ve Yahudi dünyasında Tevrat ile ilgili yapılan tartışma konularına ayrıca yer verilmiştir. Çalışmamızda, Yahudiliğin inanç esasları, eleştirilen yönleri ve karakterleri mukayeseli olarak Dinler Tarihi ve Yahudiler açısından incelenmiş ve Sâbuni'nin eserinde ele aldığı kaynaklara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of this thesis is to analyse and understand Muhammed Ali es- Sabuni's thoughts, comments and conclusions about Jews and Judaism in his exegesis of the Quran, Safvetü't Tefasir, which has gained recognition. After giving an overview of Sâbuni's life, his works, his scientific background and his commentary, we will analyse his conclusions on Jewish history using religious historical sources. Sâbuni has been able to put together commentary which speaks to todays generation and has given it the name“Sâfvetü't-Tefâsir”which means“Summary of the commentaries (exegeses).”This thesis will also provide a comparative analysis based on the Jewish holy book the Torah and cover topics such as the nature of the Torah in Sâbuni's commentary, Jewish culture and its divinity in the Quran. It will also cover discussions related to the Torah in the Muslim and Jewish world. Principles of Judaism, criticised aspects of Judaism and the character of the Jewish people will also be analysed from the point of a religious history and Jewish perspective as well as using the sources Sâbuni has based his work on.