Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin Revâi'u'l-beyân ve Safvetü't-tefâsîr'de aile hukuku konularına yaklaşımı
Muhammed Ali es-Sâbûnî's approach to family law issues in Ravâi'u'l-beyân and Safvetü't-tefâsîr
- Tez No: 900745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Sâbûnî, Ravâi'u'l-beyân, Safvetü't-tefâsîr, İslam Aile Hukuku, Tafsir, Quran, Sabûnî, Ravâi'u'l-beyân, Safvetü't-tefâsîr, Islamic Family Law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin Ravâi'u'l-beyân ve Safvetü't-tefâsîr eserlerinde İslam aile hukuku konularını nasıl ele aldığını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Ravâi'u'l-beyân eserinde, Kur'an-ı Kerim'deki ahkam ayetlerini tefsir eden Sâbûnî, evlilik, boşanma, nafaka ve miras gibi temel aile hukuku meselelerini İslami ilke ve öğretiler çerçevesinde yorumlamaktadır. Safvetü't-tefâsîr adlı eserinde ise Kur'an-ı Kerim'in tamamını tefsir ederken, İslam aile hukukunun ana ve tali konularına daha özet bir şekilde değinmiş, bu konuları özellikle gençlerin anlayabileceği bir üslupla açıklamıştır. Sâbûnî, her iki eserinde de İslam, aile hukukuna dair detaylı hükümler sunmuş, bu konularda çeşitli görüşler ortaya koymuştur. Araştırma, metin analizine dayalı olup, Sâbûnî'nin Ravâi'u'l-beyân ve Safvetü't-tefâsîr eserlerinde aile hukukuna dair konuları nasıl ele alındığı, yorumladığı ve açıklandığı karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Çalışma sürecinde, Sâbûnî'nin eserleri ve konuyla ilgili diğer kaynaklar incelenmiş, benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmeye gayret edilmiştir. Çalışma, bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümde, Sâbûnî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, ahkam tefsiri ve İslam aile hukuku hakkında genel bilgiler sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise İslam aile hukukuna dair hükümler ve prensipler, Sâbûnî'nin söz konusu iki eserinde ilgili ayetlerin tefsirleri üzerinden incelenmiştir. Evlilik, boşanma, nafaka ve miras konuları ele alınmış ve bu konulardaki hükümler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comparatively examines how Muhammad Ali al-Sabûnî addresses the issues of Islamic family law in his works Ravâi'u'l-beyân and Safvetü't-tefâsîr. In his work Ravâi'u'l-beyân, Sabûnî, who interprets the ruling verses of the Quran, interprets the basic family law issues such as marriage, divorce, alimony and inheritance within the framework of Islamic principles and teachings. In his work Safvetü't-tefâsîr, while interpreting the entire Quran, he touched on the main and secondary issues of Islamic family law in a more concise manner and explained these issues in a style that especially young people can understand. In both of his works, Sabûnî presented detailed rulings on Islamic family law and put forward various views on these issues. The research is based on textual analysis and attempts are made to compare how Sabuni addresses, interprets and explains issues related to family law in his works Ravâi'u'l-beyân and Safvetü't-tefâsîr. During the study, Sabuni's works and other sources related to the subject were examined and attempts were made to identify similarities and differences. The study consists of an introduction and three main sections. The introduction section addresses the subject, purpose, method and sources of the study. In the first section, information is provided about Sabuni's life and works. In the second section, general information is provided about interpretation of provisions and Islamic family law. In the third section, provisions and principles regarding Islamic family law are examined through the interpretations of the relevant verses in Sabuni's two works. Marriage, divorce, alimony and inheritance issues were discussed and the provisions on these issues were researched.