Örgütsel sinizmin neden ve sonuçları üzerine nitel bir araştırma: Hizmet sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir firma örneği
A qualitative research on the causes and consequences of organizational cynicism: En example of an international company operating in the service sector
- Tez No: 545527
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞEBNEM SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Örgütsel Sinizmin Nedenleri ve Sonuçları, Örgütsel Sinizmin Azaltılmasına Yönelik Çözüm Önerileri, Nitel Araştırma, Organizational Cynicism, The Causes And Consequences Of Organizational Cynicism, The Solution Suggestions For Reducing Organizational Cynicism, Qualitative Research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Çalışma koşullarının giderek zorlaştığı iş dünyasında, hizmet işletmelerinin temel rekabet gücünü oluşturan insan kaynağının örgüte yönelik inançları, hisleri, davranışları ve tutumu gibi özellikler, örgütlerin başarısında ve yaşamını sürdürmesinde çok daha önemli bir unsur haline gelmiştir. Ancak çalışanın bulunduğu örgüte ve örgütün belirli unsurlarına yönelik negatif inanç, duygu ve davranışları olarak tanımlanan örgütsel sinizm gibi çalışanın örgüte yönelik olumsuz tutumları örgütün başarısında ve yaşamını sürdürmesinde çok büyük bir tehdit unsurudur. Bu araştırmanın amacı, örgütsel sinizmin nedenlerinin, sonuçlarının tespit edilmesi ve örgütsel sinizmin azaltılmasına yönelik çözüm önerilerinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada örgütsel sinizm, nitel araştırma ile ele alınmaktadır. Bu kapsamda araştırma verileri yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile toplanmıştır. Bu çerçevede yarı yapılandırılmış mülakat uygulaması, hizmet sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir lojistik firmasında farklı departmanlarda görev almakta olan 30 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler, nitel veri analiz yöntemlerinden olan içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda örgütsel sinizmin oluşumunda adaletsizlik, çaba ve performansın maddi ve manevi olarak karşılığının alınamaması, iş yükünün fazla olması, çalışana değer verilmemesi, verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve toplantı eksikliği vb. gibi unsurların etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel sinizmin sonuçları arasında ise moral ve motivasyon kaybı yaşama, örgütsel vatandaşlık davranışında azalma, işyerinden ve işten soğuma, umursamazlık ve kendini yetersiz hissetme vb. gibi etkilerin görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel sinizmin azaltılmasına yönelik çözüm önerileri ise ast ve üstler arasındaki iletişimin arttırılması, adaletin sağlanması, nitelikli kişilerin yönetici yapılması, şeffaf bilgi paylaşımının olması ve çalışanın desteklenmesi ve arkasında durulması vb. olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the business world where working conditions become increasingly difficult, the characteristics such as the beliefs, feelings, behaviors and attitudes of the human resources which constitute the basic competitiveness of the service enterprises have become a more important element for the success and survival of the organizations. However, employees may have negative beliefs, feelings and behaviors against the organization or certain elements of the organization. These negative attitudes are expressed as organizational cynicism. Organizational cynicism are a major threat to the success and survival of the organization. The aim of this study is to define the causes and consequences of organizational cynicism and to develop solutions to reduce organizational cynicism. For this purpose, organizational cynicism is dealt with qualitative research in this study. The data of study were collected by semi-structured interview method and these data were analyzed by content analysis method. The semi-structured interview application was carried out with 30 employees working in different departments at an international logistics company operating in the service sector. As a result of the research, factors such as injustice, workload, lack of meetings, failure to give value to the employee, failure to fulfill the promises have been seen to cause organizational cynicism. The consequences of organizational cynicism are loss of morale and motivation, decrease in organizational citizenship behavior, alienation, indifference and feeling inadequate. The solution suggestions for the reduction of organizational cynicism are ensuring justice, increasing communication between the employee and managers, qualified managers, sharing transparent information and supporting the employee.