Havayolu işletmelerinde yolcu bazlı gelir yönetimi ve muhasebe uygulamaları
Passanger-based income management and accounting applications in airline enterprises
- Tez No: 545528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEMKUT BADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havayolu İşletmeleri, Gelir Yönetimi, Pazarlama, Muhasebe, Airline Management, Revenue Management, Marketing, Accounting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Globalleşen çevrede rekabetin yoğunluğu havayolu işletmelerinin faaliyetlerini sürdürebilmek ve kârlarını en yüksek seviyeye çıkarabilmek için gelir yönetimini uygulamayı zorunlu kılmıştır. Gelir yönetimi, doğru koltuğu doğru fiyatla doğru müşteriye satma işlemidir. Gelir yönetiminin istenilen amaca ulaşmasında finansal analizlerle destek sunan muhasebe ve güncel pazara yönelik bilgiler gelir yönetimi uygulamasının başarısını arttırmaya çalışmaktadır. Bu nedenle işletmedeki bu tür bilgiler pazarlama ve muhasebe bölümleri arasında yoğun olarak kullanılmakta ve bu bölümler arasında çok güçlü bir etkileşim söz konusu olmaktadır. Bu tezde, havayolu işletmelerinde gelir yönetimi uygulamasının işleyişine değinilerek Türkiye'de resmi olarak faaliyetini sürdüren ve İstanbul'da temsilciliği bulunan bir havayolu işletmesinin muhasebe işlemlerine yönelik uygulama çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The intensification of competition in the global framework necessitated the application of revenue management in order to sustain the operations of airline companies and to maximize their profits. The most basic definition of revenue management is to sell the right seat at the right price to the right customer. Accounting and current market information, which provides financial analysis support for the revenue management to reach the desired goal, tries to increase the success of the revenue management application. For this reason, such information in the enterprise is used intensively among marketing and accounting departments and there is a very strong interaction between these departments. In the thesis, referring to the operation of enterprises in the airline revenue management application continues to operate in Turkey and an airline official as working within the framework of the investigation of accounting practices operation of the company with a representative office in Istanbul has been completed.