Televizyon belgesellerinde hayvanların ötekileştirilmesi: Life belgeseli örneği
Marginalization of animals in television documentaries: Life documentary series
- Tez No: 545545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN TEREK ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa belgeseli, hayvanlar, ötekileştirme, özdeşim kurma, göstergebilim, Nature documentary, animals, marginalization, identification, semiotics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
“Televizyon Belgesellerinde Hayvanların Ötekileştirilmesi”başlıklı tezde, öncelikle bir tür olarak belgesel ele alınmış; belgesel türünün tarihi, alttürleri ve farklı belgesel ekolleri açıklanmıştır. Belgesel türünün tarihsel gelişimi, farklı ülkelerdeki yapılanması ve alttürleri incelendikten sonra belgesellerin nesnelliği tartışılmış, tarafsızlığı sorgulanmış ve belgesellerde ötekileştirmeye yer verilip verilmediği irdelenmiştir. Daha sonra ötekileştirme kavramı kapsamlı bir şekilde incelenmiş, farklı ötekileştirme türleri tanımlanmıştır. Belirtilen ötekileştirme türlerinin kurmaca filmlerdeki tezahürlerinden örnekler verilmiş, belgesel filmlerde de ötekileştirmenin örneklerinin bulunduğu tespit edilmiş ve aktarılmıştır. Bir sonraki bölümde, doğa belgesellerinde dahi hayvanların ötekileştirmeye maruz kalabileceği tartışılmış ve çalışmanın odak noktası olan Life belgeselinin dokuz bölümü ve 30 sekansı, ötekileştirme ve özdeşim kurma konseptleri üzerinden çözümlenmiştir. Bu çözümlemeler göstergebilimsel yöntem ile gerçekleştirilmiş, yorumlama esnasında içerik ve söylem analizi kullanılmıştır. Çalışmada, televizyon için üretilen doğa belgesellerinin, hayvanları çeşitli kavramlar üzerinden ötekileştirdiği, bunu da filmlerde kullanılan göstergebilimsel öğeler üzerinden gerçekleştirdiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In“Marginalization of Animals in Television Documentaries: Life Documentary Series”thesis, primarily documentary as a genre was approached; its history, its subgenres and different documentary schools were introduced. After the documentary's historical development process, its structuring in different countries and its subgenres were researched, the objectivity of documentary was discussed, its impartiality was queried and it was searched to find out if there was a marginalization in documentary films. Afterwards, the concept of marginalization was studies comprehensively and different types of marginalization was described. Examples were given how the described types of marginalization were used in fiction films and it was detected and if there was marginalization in documentary films as well. In the next chapter, it was argued that even the animals in nature documentaries could be exposed to marginalization and the focus point of this study, the Life series and its nine episodes and 30 sequences were analyzed through the concepts of marginalization and identification. For these analyses, semiotic approach was used and the findings were analyzed through content and discourse analysis. In this study, it was tried to be revealed that, the television documentaries on nature could marginalize animals through some concepts and in order to do it, semiological elements are being used.