Eko-eleştiri ve belgesel sinema: Doğa ve insan temsili
Eco-critical and documentary cinema: Nature and human representation
- Tez No: 862161
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ ULUTAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada belgesel sinemada doğanın nasıl temsil edildiğine, doğanın bir parçası olarak insanların, insan olmayan hayvanların, bitkilerin, ağaçların vb. diğer varlıkların birbirleriyle kurdukları ilişkinin nasıl tanımlandığına ve belgesel sinemanın bir sanat formu olarak doğanın ele alınışında nasıl bir rol oynadığına yer verilmiştir. Doğanın nasıl temsil edildiğini incelemek adına da eko-eleştirel yöntemden faydalanılmıştır. Eko-eleştirel yöntem hem sosyal bilimlerde hem de sanatın farklı alanlarında doğanın insan merkezci mi yoksa eko-merkezci mi ele alındığı ortaya çıkarmak açısından önemli bir yaklaşım/bakış olarak yer almaktadır. Eko-eleştirel yöntemin belgesel sinemada çalışılması, ekolojik belgesel sinemanın, eko-merkezci bakışla belgesellerin nasıl yapılabileceğine dair de bir metot ortaya koymaktadır. Belgesel sinema, doğanın özne olarak görünürlüğünün artmasında, kültür-doğa ikiliğinin yarattığı insanın çıkar ve faydası uğruna sömürülmesine karşı olarak önemli bir duruş sergilemektedir. Çalışmada doğanın nasıl ele alındığını, hangi temalarla, hangi kavramlarla ilişkilendirilerek gösterildiğine odaklanılmıştır. Bunu somut hale getirmek adına çalışmada, Ever Slow Green (Daima Yavaş Yeşil 2020), Before The Flood (Tufandan Önce 2016) ve Anima (2021) filmleri tercih edilmiştir. Çoklu örneklem yöntemiyle seçilen birbirinden farklı olan bu filmler üzerinden çoklu ve bütüncül bir bakışa ulaşmak hedeflenmiştir. Bu filmler üzerinden ekolojik belgesel sinemanın hem içerik olarak hem de biçimsel olarak nasıl bir yapıya sahip olduğu tartışılmıştır. İçerik ve betimsel çözümleme yöntemleri ile eko-eleştirel bir tutumla okunması yapılan filmlerle ekolojik belgesel sinemaya dair birtakım çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study discussed how nature is represented in documentary cinema, how the relationship between humans who are a part of nature and nonhuman beings such as animals, plants and trees is defined, as well as the role of documentary cinema in handling nature as a form of art. In order to examine how nature is represented, the eco-critical method was used. The eco-critical method is considered a noteworthy approach/viewpoint in terms of revealing whether nature is handled human-centered or eco-centered in social sciences and different areas of art. Studying the eco-critical method in documentary cinema reveals another method for knowing how to produce documentaries in ecological documentary cinema through an eco-centered point of view. Documentary cinema displays a significant stance against the exploitation of humans for benefit which is caused by culture-nature dualism in the enhancement of nature as a subject. The study focused on how nature is handled and depicted in association with what themes and what concepts. In order to make this tangible, the films Ever Slow Green (Daima Yavaş Yeşil 2020), Before The Flood (Tufandan Önce 2016) and Anima (2021) were chosen in the study. It was aimed to reach a multiple and integrated point of view on the basis of these different films which were chosen via the multiple sampling method. On the basis of these films, what kind of structure ecological documentary cinema has in terms of content and style was discussed. Certain inferences were made regarding ecological documentary cinema through the films which were read with an eco-critical attitude via the content and descriptive analysis methods.
Benzer Tezler
- Endüstriyel tarım üretimine karşı çevreci bir çözüm: Agroekoloji temalı belgesel filmler üzerinden bir analiz
An environmentally friendly solution to industrial agricultural production: An analysis through documentary films on the theme of agroecology
TAMER AÇIKGÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
İletişim BilimleriBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesiİletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ VACİT ERTAN YILMAZ
- 1950 sonrası türk hikâyesinde ekoeleştiri ve çevre bilinci
Ecocriticism and environment consciousness in the turkish story after 1950
ŞÜKRÜ CAN BALTA
Doktora
Türkçe
2023
Türk Dili ve EdebiyatıAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE DEMİR
- A postcolonial ecocritical approach to Animal's People by Indra Sinha
Indra Sinha'nın Animal's People adlı romanına postkolonyal ekoeleştirel bir yaklaşım
YEŞİM İPEKÇİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2017
İngiliz Dili ve EdebiyatıFırat ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SEDA ARIKAN
- Eko-eleştiri ve sinema: Werner Herzog filmlerinde insan-doğa ilişkisi
Eco-criticism and cinema: The relationship between human and nature in Werner Herzog films
ORHAN YETER
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SERPİL KIREL
- Ursula Le Guin ve Margaret Atwood'un eserlerine eko-eleştirel bir yaklaşım
An eco-critical approach on Ursula Le Guin and Margaret Atwood's works
BERÇEM ŞEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
FelsefeDokuz Eylül ÜniversitesiFelsefe Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EZGİ ECE ÇELİK KARAÇOR