Ev başkanının hukuki sorumluluğu
The legal liability of the head of the house
  1. Tez No: 545557
  2. Yazar: DELAL KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ev başkanı, ev başkanının sorumluluğu, aile, tazmin, kusursuz sorumluluk, The head of house, responsibilities of the head of family, family, compensation, strict liability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Aile, toplumu oluşturan bireylerin birlikte yaşamak amacıyla kurduğu en küçük birimdir. Birlikte bir hayat sürdürülebilmesi, ailenin devamı ve sağlıklı var olabilmesi için koyulması ve uyulması gereken kurallar vardır. Bunu yaparken aynı zamanda aile üyeleri arasında adil davranmak ve aile üyeleri arasında iletişimi gözetmekle yükümlü bir ev başkanı görevlendirilmiştir. Ev başkanı, aile içi düzen ve kontrolü sağlamanın yanında, aile içindeki küçüklerin, kısıtlıların, akıl hastası veya akıl zayıflı olanları üçüncü kişilere karşı verdikleri zararlardan, sorumluluğunu kaldıracak kurtuluş kanıtı getirememek şartıyla kusursuz olarak sorumlu tutulmuştur.Çalışmamızda konu üç bölümde incelenmiştir. İlk bölüm de ev başkanı kurumunun takdimi, aile ve ev başkanı kavramlarının tanımları, ev başkanlığının tarihçesi, meydana gelmesi, şartları, yetki ve görevleri işlenmiştir. İkinci bölümde sorumluluk, kapsam ve sorumluluğun şartları ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise sorumluluğun tazminat ve rücu gibi hüküm ve sonuçları yer almaktadır. Konuya ek yeni düzenlemelerin de işlendiği çalışmamızda Türk Medeni Kanunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, yargı kararları, doktrin görüşleri ve zaman zaman 818 sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The family is the smallest unit of the society that is formed by the individuals to live together. There are rules to be established and followed in order to continue life together in sustainable and healthy manner. In doing so, a head of household is assigned to provide communication among family members without discrimination. Besides to ensure domestic order and control, the head of house is also totally and ultimaltely responsible for the damages they may cause to those; young ones' in the family, The one with legal restriction, the one with the mental illness or defectiveness and third parties. There is no legal way to justify himself. The subject is examined in three sections in this study. In the first part, the introduction of the head of the house, the definitions of the concepts of family and head of house hold, the history of the head of house hold, the occurrence, conditions, authorities and duties are discussed. In the second part, liability, scope and terms of liability are discussed. In the third and last part, the provisions and consequences of the liability such as compensation and recourse are included. In this study, additional new regulations were examined. It was also examined within the framework of the Turkish Civil Code - Turkish Code of Obligations No. 6098, Judicial Decisions, Doctrine. From time to time, it was examined in the framework of the Turkish Code of Obligations No. 818.