Türkiye'deki belediyelerin mali yapısı ve sorunları; Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Financial structure and problems of the municipalities in turkey; The case of Ankara Metropolitan Municipality
- Tez No: 545556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Decentralization, Local Administrations, Municipality, Ankara Metropolitan Municipality, Financial Structure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki belediyelerin gelir ve harcamalarını inceleyerek; belediyelerin mali problemlerine çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin son beş yıl içerisindeki gelir ve giderleri analiz edilmekte ve mali yapıda tespit edilen problemlere Ankara Büyükşehir Belediyesi örneğinden faydalanılarak çözüm önerileri sunulmaktadır. Çalışmanın sonuçları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin merkezi yönetime önemli ölçüde bağımlı olduğuna, öz gelirlerinin çok düşük olduğuna, belediyeye görevleriyle orantılı gelir kaynağı sağlanmadığına ve harcamalarının etkinsiz ve israfa yol açacak şekilde gerçekleştirildiğine işaret etmektedir. Bu nedenle çalışma, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin öz gelirlerinin artırılmasına ve merkezi yönetimle olan bağının azaltılmasına yönelik öneriler sunmaktadır. Anahtar Kavramlar: Yerinden Yönetim, Mahalli İdareler, Belediye, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mali Yapı
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the income and expenses of the municipalities in Turkey and provide solution suggestions to the municipalities' financial problems. For this purpose, the income and expenses of the Ankara Metropolitan Municipality over the period of 2014-2018 are analyzed. The results of the analyses show that over the period in question, Ankara Metropolitan Municipality is highly dependent on central administration that its self-revenues are substantially low. The municipality does not have proportionate sources of income and the expenditures are realized in a way that leads to inefficiency. Accordingly, this study suggests solutions mainly about increasing the self-income of municipalities in order to decrease their connection with the central administration and increase their efficieny.