Ev başkanının hukuki sorumluluğu
The liability of the head of family
- Tez No: 441546
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR NART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ev Başkanı, Küçük, Kısıtlı, Akıl Hastalığı ve Akıl Zayıflığı Bulunan Kişiler, Ev Başkanının Sorumluluğu, The head of family, individuals who are small, limited, having mental disease or mental defectiveness, responsibilities of the head of family
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Toplum, aile adını verdiğimiz küçük parçaların birleşmesinden meydana gelmektedir. İyi bir toplum ise bir düzen içinde iyi bir biçimde idare edilen ailelerin yetiştirdiği sağlıklı bireylerden meydana gelmektedir. Ailelerde düzeni ve idareyi genellikle ev başkanı olarak adlandırdığımız kişiler sağlamaktadır. Ev başkanları, düzeni ve idareyi sağlamak şeklinde kendilerine yüklenen görevleri yerine getirirken kusursuz olmalarına rağmen otoritesi altındaki özen ve gözetime muhtaç küçük, kısıtlı, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı bulunan kişilerin davranışları nedeniyle toplumu oluşturan bireylerin zarar görmelerine sebep olabilmektedirler. Kanun koyucu tarafından bu durum göz önüne alınmış ve velayet ve vesayet kavramlarından farklı olarak ev düzeni başlığı altında 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş ve yürürlüğe girmiştir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde aile ve ev başkanı kavramları ile ev başkanının sorumluluğu kavramı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise ev başkanının sorumluluğunun olumlu ve olumsuz şartları ele alınmıştır. Son bölümde ev başkanının sorumluluğunun hüküm ve sonuçları konuları incelenmiştir. Çalışmamızda ev başkanının hukuki sorumluluğu, Türk Medeni Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, yargı kararları ve doktrinde bulunan görüşler çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Society is formed by the merging of small parts that are named as families. A good society consists of healthy people who are raised by good families with steady family life. Order and administration of families are provided by persons that are called head of family. The head of family may cause harm to individuals composing society, beause of behaviours of individuals who are in need of care and supervision small, limited, having mental disease or mental defectiveness under the head of family authority, although he or she fulfils of duty in order to provide order and administration perfectly. This case were taken into consideration by legislator and unlike the concept of guardian and ward, it is regulated and entered into force number of 4721 Turkish Civil Law under the title of order of home. Our work consists of three main sections. In the first part, the concepts of family and head of family and the responsibilities of head of family are discussed. In the second part, both posivite an negative terms of responsibilities of head of family are examined. In the last section, the subjects of provisions and results of the responsibilities of head of family are researched. In our study, liability of the head of family was studied to evaluate related to The Turkish Civil Law, The Turkish Code of Obligations, judicial decisions and doctrine.