Türk ve Irak hukukunda karşılaştırmalı olarak boşanmanın eşler yönünden sonuçları
A comparative analysis between Turkish and Iraqi law on results of divorce in regard to spouses
  1. Tez No: 545589
  2. Yazar: MERVET WALEED ALI ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk hukukunda boşanma, Irak hukukunda boşanma, boşanma, talak, boşanmanın eşler yönünden sonuçları, Divorce in Turkish law, divorce in Iraqi law, divorce, results of spousal divorce
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkiye ve Irak gibi iki ülkenin ister komşuluk ilişkileri olsun ister kültürel açıdan olan benzerlikleri olsun isterse de siyasi alanda olsun çok fazla ortak nokta ve benzerlikleri bulunmaktadır. Ancak Türkiye ve Irak hukuklarında boşanma ve eşler yönünden olan sonuçları incelenirken birtakım farklılıklar da göze çarpmaktadır. Bu nedenle bu tarz çalışmaların yapılması oldukça gereklidir. Evlilik müessesesinin sona ermesine sebep olan boşanmanın pek çok sonucu bulunmaktadır. Bunlar maddi ve manevi sonuçlar olduğu gibi, çocuklar açısından da çeşitli sonuçlar doğurmaktadır. Ancak bu çalışmada, boşanma neticesinde meydana gelebilecek sonuçlardan tez konusu gereği sadece eşler yönünden olan kısm ele alınmıştır. Bu çalışmada her iki ülkenin (Türkiye - Irak) hukukları göz önünde bulundurularak, boşanmanın eşler yönünden olan sonuçları karşılaştırmalı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan bu çalışma kapsamında; boşanma kavramı her iki ülke açısından boşanma prensipleri, boşanmanın eşler yönünden sonuçları, maddi ve manevi tazminat, nafakanın veriliş şekli gibi önemli başlıklar altında, her iki ülkedeki hukusal süreç karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Çalışma konusu gereği literatür taraması yapılarak, her iki ülke (Türkiye - Irak) için ayrı ayrı olmak üzere, ulaşılan veriler üzerinden analiz yapılarak bu çalışma hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As neighborly relations between Turkey and Iraq as cultural similarities or as the political area has much in common and similarities between the two countries. But when comparing results of divorce laws and spouses results between Iraqi laws and Turkey laws it is easy to recognize differences between them. For this reason, it is very necessary to carry out such studies. The divorce, which causes the marriage to terminate, has many consequences. These results may be material and non-pecuniary, but they also have different consequences for children, but this study deals only with the part of the spouse that is the result of the thesis that may result in divorce. In this study, the two countries (Turkey - Iraq) in terms of the legal consequences of divorce spouses was evaluated in a comparative way. Within the scope of this study: the concept of divorce and, the legal process in both countries many important topics such as divorce principles for both countries, spousal consequences of divorce, material and moral indemnity have been compared. Literature review for this subject was performed for both countries (Turkey - Iraq) separately, the analysis performed on collected data and this work has been prepaired.