Irak ve Türk hukukunda yabancıların sınır dışı edilmesi
The deportation of foreigners in Iraqi and Turkish law
  1. Tez No: 857885
  2. Yazar: AMMAR YOUSIF KHUDHAIR AL-MAMOORI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR KÜPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: sınır dışı etme, yabancı, 76 sayılı Irak Yabancıların İkamet Kanunu, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Türk Kanunu, Deportation, foreigner, Iraqi Foreigners' Residence Law No. 76, Turkish Law No. 6458 on Foreigners and International Protection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
İnsan göçlerinin bir kısmı dünyanın değişen, gelişen düzeninden kaynaklansa da, bu göçlerin diğer bir kısmı da ülkelerin yaşadığı siyasi, askerî ve ekonomik çalkantıların sonucudur. İnsan hareketliliği, gerek seyahat etme ihtiyacından, gerek hareket özgürlüğünden kaynaklı olsun, uluslararası alanda incelenmesi ve çözülmesi gereken bir sorun olarak ülkelerin sürekli gündemlerinde olan bir konudur. Uluslararası hukuk hükümlerinin gereklerine göre devlet, güvenlik, adalet ve refahı sağlamak amacıyla insan yaşamının tezahürlerini tüm boyutlarıyla düzenleme yetkisine sahiptir. Bu temelde devlet, yabancıların kendi topraklarına giriş ve ikamet kurallarını düzenleyerek yabancıların hukuki durumunu belirlemekte ve istenmeyen yabancılar, kamu düzeni, kamu güvenliği, kamu sağlığı ve kamu ekonomisi ile ilgili nedenlerle sınır dışı edilmektedir. Ulusal hukukunda uygun olarak yürütülen sınır dışı etme işlemi, ülkenin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların şartlarına da uygun olmalıdır. Ayrıca insan haklarının ve uluslararası hukukun gözetilmesi için devletin bir tarafta devletin menfaati ile diğer tarafta bireyin menfaati arasında bir denge sağlaması gerekmektetir. Çalışmanın ana konusu, 2017 tarihli 76 sayılı Irak Yabancıların İkamet Kanunu ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Türk Kanunu uyarınca yabancıların sınır dışı edilmesidir. Bu kanunlar neticesinde insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insan hakları anlayışına paralel düzenlemeler yapılmaya çalışılarak sınır dışı sürecini analitik karşılaştırmalı bir çalışma ile incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Even though some of the human migrations are caused by the altering and developing order of the world, some of these migrations result from the political, military, and economic turmoil experienced by the countries.Human mobility is an issue that is constantly on the agenda of countries as a problem that needs to be examined and solved in the international arena, whether it is due to the need to travel or the freedom of movement . According to the requirements of the provisions of international law, the state has the authority to regulate the manifestations of human life in all its dimensions to ensure security, justice, and welfare. On this basis, the state determines the legal status of foreigners by regulating the rules of entry and residence of foreigners in its territory. Too, unwanted foreigners are deported for reasons related to public order, public security, public health, and the public economy. Deportation carried out under its national law must also comply with the terms of international agreements to which the country is a party. In addition, for the observance of human rights and international law, the state must maintain a balance between the interests of the state on the one hand and the interests of the individual on the other. The main subject of the study is the deportation of foreigners under the Iraqi Foreigners' Residence Law No. 76 of 2017 and Turkish Law No. 6458 on Foreigners and International Protection. As a result of these laws, the deportation process will be analyzed with an analytical and comparative study by trying to prevent human rights violations and to make arrangements in parallel with the understanding of human rights.