Narsistik kişilik özelliklerinin sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social appearance anxietyand self esteem of narcissisticpersonality characteristics
- Tez No: 545622
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsistik Kişilik, Sosyal Görünüş Kaygısı, Benlik Saygısı, Narcissistic Personality, Social Appearance Anxiety, Self-Esteem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, narsistik kişilik özelliklerinin sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısı ile arasındaki ilişkinin incelenmesi araştırılmıştır. Bu doğrultuda yaşları 18 ile 30 arasında olan 167 (80 kadın, 87 erkek) katılımcıdan veri toplanmıştır. Ölçme aracı olarak katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal görünüş kaygısı erkek katılımcılarda kadınlara göre daha yüksek, benlik saygısı puanlarında ise kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Narsistik kişilik özellikleri ve sosyal görünüş kaygısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Narsistik kişilik özellikleri yüksek olan bireylerin sosyal görünüş kaygısı yüksek, sosyal görünüş kaygısı yüksek olan bireylerin ise benlik saygısı düşüktür. Narsistik kişilik özellikleri ile benlik saygısı arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sosyal görünüş kaygısı üzerinde benlik saygısı narsistik kişilik tutumuna göre daha fazla etkili olduğu bulgulanmıştır. Bireylerin sosyal görünüş kaygıları narsistik tutumlarına göre daha çok benlik saygılarından etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between narcissistic personality traits on social appearance anxiety and self-esteem were investigated. Accordingly, data were collected from 167 (80 female, 87 male) participants aged between 18 to 30 years. Demographic Information Form, Narcissistic Personality Inventory, Social Appearance Anxiety Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale were applied to the participants. As a result of the research, it was found that the social appearance anxiety was higher in the male participants compared to the female participants and the self-esteem scores were higher in the female participants compared to the male participants. There was a significant positive relationship between narcissistic personality traits and social appearance anxiety, a significant negative relationship between social appearance anxiety and self-esteem. It is detected that, there was a significant positive relationship between narcissistic personality traits and social appearance anxiety, a significant negative relationship between social appearance anxiety and self-esteem. Self-esteem was found to be more effective than the narcissistic personality attitude on social appearance anxiety. It is concluded that, social appearance concerns of individuals according to their narcissistic attitudes were more effected than their self-esteem.