Soğuk savaş sonrası NATO ve Türkiye'de siber güvenlik
Post-cold war cyber security in NATO and Turkey
  1. Tez No: 545623
  2. Yazar: İBRAHİM YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Tehdit, Güvenlik, Siber Tehdit, Siber Güvenlik, Siber Savaş, NATO, Threat, Security, Cyber Threat, Cyber Security, Cyber War
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Devletlerin güvenlik algıları son yıllarda büyük değişimlere uğramış ve uluslararası ilişkilerde güç mücadelesi yıllar içerisinde artarak devam etmiştir. Gelişen teknoloji ülkelerin tehdit algılarını etkilemiş ve güç mücadelesine yeni kulvarlar açmıştır. İnsanlık tarihinde güvenlik ihtiyacı, her zaman önceliğini korumuştur. Güvenlik, devlet bekası ve insan yaşamı için vazgeçilemeyecek bir ihtiyaçtır. Devletleri uluslararası sistemde temel aktör olarak gören realist kuramın gelişen teknoloji ışığında şekillendiği ve değiştiği, tehdit ve risklerin arttığı ortamda (siber tehdit), NATO'nun güvenlik anlayışında oluşan bu yeni tehditlere ve değişen koşullara bağlı olarak güncellendiği görülmektedir. Bu tez kapsamında internetin ortaya çıkışı, siber tehditler ve siber güvenlik unsurları ele alınarak, NATO'nun değişen güvenlik anlayışı ve stratejileri incelenmiştir. Bu çalışma, siber güvenliğin NATO ve diğer devletlerin ulusal güvenlikleri için ne kadar kritik bir konu olduğunu ortaya koyabilmek adına önem arz etmiştir. Askeri harekâtlarda kullanılan konvansiyonel silah sistemlerinin harp sahasına tesiri hesaplanabilmektedir fakat siber çatışmalarda sınırın nasıl şekilleneceğini tahmin etmek zordur. Teknoloji ile birlikte bilişim sistemlerinin kullanımının artması; askeri, siyasi, ekonomik vb. alanlarda bu sistemlerden etkin şekilde faydalanılması, ülkelerin beka algılarını etkilemiş ve savunma stratejilerinin değişimine sebep teşkil etmiştir. Bilişim sistemi araçlarında görülen siber tehdit unsurları; bireysel, ulusal ve uluslararası boyutta çeşitli güvenlik krizlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle Soğuk Savaş'tan sonra ortaya çıkan siber tehditlere karşı devletlerin ve uluslararası örgütlerin gerekli önlemleri alması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The security perceptions of states have undergone tremendous changes in recent years and the power struggle in international relations has continued to increase in years. Emerging technologies have affected the threat perceptions of states and opened new lanes to the struggle for power. The need for security since the known date of humanity has always existed and will continue to do so. Security is an indispensable need for state's survival and human life. It is seen that realist theory, which accept states as the main actors in the international system, is shaped and changed in the light of the developing technology; threats and risks are increased (cyber threat), NATO's security approach is updated according to new threats and changing conditions. In this thesis, the emergence of the Internet, cyber threats and cyber security are discussed and the changing structure of NATO is analyzed. This study is important to demonstrate how critical cyber security is to the national security of NATO and all states. The effect of conventional weapons systems used in conventional tactical military operations on the warfare field can be calculated, but it is difficult to predict the borders in cyber conflicts. Increasing use of information systems, the effective use of these systems in commercial, political, military etc fields, affect state perceptions and cause a change in their defense strategies. Cyber threat elements in information systems; cause various security crises at individual, national and international levels. For this reason, it is important for states and international organizations to take the necessary precautions against cyber threats in the post Cold War international system.