Kentsel dönüşüm ve Alanya Damlataş bölgesi için tasarım araştırması
Urban transformation and a study for designing of Alanya Damlatas region
- Tez No: 545638
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL RIFAT SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Alanya, Tasarım Kriterleri, Urban Transformation, Alanya, Design Criteria
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırma, 6306 sayılı“afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun”isimli kanun kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projelerinin yerel halk görüşleri dikkate alınarak oluşturulmasını amaçlamaktadır. Bu araştırma, gerçekleştirilen bölgede öncü olması nedeniyle önem arz etmektedir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden olan saha taraması ve delfi yöntemi ile araştırma verileri toplanmıştır. Araştırmada saha çalışması Ağustos-Eylül 2018 tarihlerinde, delfi yöntemi ise Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Delfi yöntemi kapsamında 27 vatandaşa anket uygulanmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde katılımcıların araştırma bölgesinden orta düzeyin biraz altında memnun oldukları saptanmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların kentsel dönüşüme katılım istekleri de orta düzeyin biraz altındadır. Ayrıca katılımcılar benzer düzeyde kentsel dönüşüme bölgede ihtiyaç duyulduğu görüşündedir. Katılımcıların kentsel dönüşüme bakış açılarına yönelik bulgular incelendiğinde katılımcıların kentsel dönüşüm projelerinin ranta neden olacağı görüşüne katılmadıkları saptanmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların belediyelerin kentsel dönüşüm projelerinde firma seçimlerini halka bırakması gerektiği görüşünde olduğu söylenebilir. Katılımcıların bölgede yer alan konutlara ve altyapıya ilişkin bulguları incelendiğinde katılımcıların mevcut bina stokunun donatı durumunu orta düzeyin altında değerlendirdikleri görülmektedir. Bununla birlikte, katılımcılar kentsel dönüşüm projeleri ile inşa edilecek binaların teknik ve fonksiyonel donatılarının fark yaratmayacağına inanmaktadır. Katılımcıların bölgenin genel özelliklerine yönelik vermiş olduğu cevaplar incelendiğinde katılımcıların bölgede yer alan sosyal donatıları orta düzeyin biraz altında yeterli buldukları görülmektedir. Buna karşın, kentsel dönüşüm projelerinde yeşil alanların arttırılmasını orta düzeyde istemektedirler. Bu bulgulara ek olarak bölgede ve çevresinde yer alan yeşil alan stoku incelendiğinde bölgede yeterli denilebilecek düzeyde alan olduğu söylenebilir. Katılımcıların bölgede yaşanan yoğunluğa yönelik bakış açıları değerlendirildiğinde katılımcıların Damlataş bölgesini sakin bir yer olarak görmedikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to carry out urban transformation projects, which are planned to be put into practice within the scope of Law No. 6306 on“Transformation of Areas Under Disaster Risk”, by taking local communities opinions into consideration. This study is important since it is a pioneer in this region. Within the scope of this research, data is collected through qualitative research methods such as survey and Delphi method. Survey was conducted in August-September 2018 period and Delphi method was performed in October 2018. In the framework of Delphi method, 27 locals were surveyed. When findings of this study are examined, it is detected that participants are satisfied with the study region slightly under the medium level. Besides, participants' demand for participation to urban transformation is slightly under the medium level. In addition to this, participants think that a similar level of urban transformation is required in the region. When findings on perspectives of participants on urban transformation, it is determined that participants do not agree with the opinion that urban transformation projects will lead to unearned income. Also, it can be indicated that participants are of the opinion that municipalities should leave company selection with regard to urban transformation to local community. When findings on residences and infrastructure in the region are examined, it is observed that reinforcement status of current building stock is evaluated under medium level by participants. Besides, participants believe that technical and functional reinforcements of buildings to be constructed by urban transformation projects will not create any difference. When participants' replies on general features of the region are examined, it is observed that participants find social reinforcements in the region sufficient slightly under medium level. On the other hand, they demand expansion of green areas in urban transformation projects at medium level. In addition to these findings, when green area stock in and around this region is examined, it can be stated that there is a sufficient level of green area in the region. When participants' perspectives on regional density are evaluated, it is perceived that participants do not regard Damlataş region as a calm place.