Sürdürülebilir yapı uygulamalarının mimarlar tarafından algılanması: Alanya örneği
Perception of sustainable building applications by architects: The example of Alanya
  1. Tez No: 545639
  2. Yazar: MURAT SATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL RIFAT SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Yapı, Mimar, Yeşil Bina, Sustainable Structure, Architect, Green Building
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, mimarların sürdürülebilir yapı uygulamalarına yönelik algılamalarının belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma, kendi alanında ve araştırma bölgesinde öncü çalışmalardan olması nedeniyle önem arz etmektedir. Araştırma Antalya ili Alanya ilçesinde faaliyet gösteren mimar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, anket yöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. 124 mimara uygulanan anket çalışması Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular incelendiğinde mimarların sürdürülebilir yapı uygulamalarına yönelik algılarının“yapının genel kullanımı ve özellikleri”,“su yönetimi”,“atık yönetimi”,“kanalizasyon ve altyapı yönetimi”,“enerji yönetimi”ve“geri dönüşüm”faktörlerinden oluştuğu saptanmıştır. Faktörlere yönelik bulgular incelendiğinde bütün faktörlere ait önermelere katılımcıların katıldığı belirlenmiştir. Buna karşın, atık yönetimi ve geri dönüşüm faktörlerine ilişkin katılımcı görüşlerinin kararsızlık düzeyine çok yakın olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında katılımcıların dahil olduğu demografik ve mesleki gruplara göre faktörleri algılamalarında farklılık olup olmadığının belirlenmesi amacı ile hipotez testleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular incelendiğinde katılımcıların eğitim grubuna ve yaş grubuna göre“sosyal sürdürülebilirlik”faktörünü,“uygulama eğitimi alma”durumlarına göre“yapının kullanımı ve özellikleri”ve“atık yönetimi”faktörlerini ve mimarlık süresi grubuna göre“yapının kullanımı ve özellikleri”faktörünü farklı algıladığı saptanmıştır. Bu bulgular ışığında hipotez testleri kısmen kabul edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bir diğer dikkat çekici bulgu ise mimarların sürdürüler yapılara ilişkin sertifika programlarını daha önce uygulamamış olmalarıdır. Sadece bir mimarın daha önce bahsi geçen sertika programların uyguladığı geri kalanların ise bashi geçen sertifika programlarını hiç uygulamadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, araştırma kapsamında gerçekleştirilmek istenen bir hipotez test gerçekleştirilememiştir.
Özet (Çeviri)
This research was done to make clear the perception of architects on sustainable construction practices. This search is important because it is one of the pioneer studies in its fields and research region. The study was carried out on the architect of district Alanya, Antalya. Quantitative research method was used within the scoped of the research and data were collected by using the survey method. The survey was conducted on 124 architects in September 2018. When the results were examined, it was found that the perception of architects about sustainable building implementations consisted of“general use and characteristics of the building”,“the water management”,“waste management”,“sewage and infrastructure management”,“energy management”,“recycling”factors. When the results about factors were examined, it was determined that the participants participated in the proportions of all factors. And also it was found that the opinions of the participants about waste management and recycling factors, were close to level of instability. Within the scope of the study, hypothesis tests were carried out to determine whether there were any differences in the perception of factors according to demographic and occupational groups. When the results were examined, it was found the participants perceived“the social sustainability”factor is according to that“education level”and“age groups”, characteristics of the structure and waste management factors according to the“practice training”status and characteristics of the structure factor according to the architecture duration group. In light of these results, hypothesis tests were partially accepted. Another remarkable result of the study is that architects have not applied certificate programmes related to the sustained structures before. It is determined that only one of the architects mentioned above did not apply the certificate programmes that were applied by the others. Therefore, a hypothesis test was not carried out.