Son yıldız (İnceleme-metin)
Son Yıldız(Analysis-text)
- Tez No: 545711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN UYGUN AYTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Rauf, Servet-i Fünûn Edebiyatı, Son Yıldız, roman tahlili, Mehmet Rauf, Servet-I Fünûn Literature, Son Yıldız, novel analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 535
Özet
Bu tez çalışması, Servet-i Fünûn edebiyatının Halit Ziya Uşaklıgil'den sonra en güçlü yazarı olarak kabul edilen Mehmet Rauf'un Son Yıldız isimli eserini, Latinize ederek günümüz okuyucusuna kazandırma amacıyla yapılmıştır. Mehmet Rauf'un 1925-1926 yıllarında kaleme aldığı, 1927 yılında Gündoğdu Matbaası'nda basılan Son Yıldız isimli romanının bugüne kadar Latinize edilmiş örneğinin olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmanın“Giriş”bölümünde Servet-i Fünûn Edebiyatı, Mehmet Rauf'un hayatı, eserleri ve edebî kişiliği anlatılmıştır.“Birinci Bölüm”de eser; biçim, özet, olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, anlatıcı ve bakış açısı çerçevesinde incelenmiştir.“İkinci Bölüm”de Son Yıldız isimli romanın Latinize edilmiş metnine yer verilmiştir. Yapılan çalışmanın neticesinde ulaşılan bulgular“Sonuç”bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to introduce the work called“Son Yıldız”of Mehmet Rauf considered as the most powerful author of Servet-iFünûnliterature afterHalitZiyaUşaklıgil to the reader of today by Latinizing it. It has been identified that the novel Son Yıldızwhich was written by Mehmet Rauf between the years 1925-1926 and published in Gündoğdu Printing House in 1927 has not been Latinized until today. In the“Introduction”of the study, Servet-I Fünûn Literature, the life of Mehmet Rauf, his works and his literary personality werestated. In the“First Chapter”; the novel is examined within the scope of style, summary, plot, characters, time period, space, narrator and perspective. In the“Second Chapter”of the study, the Latinized text of the novel named Son Yıldızis presented. The results of the study are evaluated in the“Conclusion”part.