Nörotensinin farelerde ipuçlu ve bağlamsal korku koşullanma üzerine etkisi
The effect of neurotensin on cued and contextual fear conditioning in mice
- Tez No: 545724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUHAN DENİZ TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: nörotensin, hipokampüs, amigdala, korku koşullanma, korku belleği, neurotensin, hippocampus, amygdala, fear conditioning, fear memor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Nörotensin, santral sinir sisteminde ve gastrointestinal sistemde yaygın olarak bulunur ve nörotransmiter/nöromodülatör/nörohormon olarak görev yaptığı düşünülmektedir. Bu çalışmada nörotensin reseptör agonisti PD149163 ve nörotensin reseptör antagonisti SR142948'in bağlamsal ve ipuçlu korku koşullanma testleri üzerine etkisinin incelemesi amaçlandı. Çalışmada her grupta 6 hayvan olacak şekilde toplam 168 adet Balb/c türü erkek fare kullanıldı. Davranış deneylerinde gruplarına uygun olarak deneklere nörotensin reseptör agonisti PD149163 (0,25, 1, 4 mg/kg) ve nörotensin reseptör antagonisti SR142948 (0,1, 1, 3 mg/kg ) uygulandı. Tüm gruplara rota-rod performans testi bağlamsal korku koşullanma testi ve ipuçlu korku koşullanma testi yapıldı. Nörotensin reseptör agonisti PD149163'ün ipuçlu korku koşullanma testinde öğrenmeye etkisi olmadığı ancak doza bağımlı olarak geri çağırmayı artırdığı görüldü. Nörotensin reseptör antagonisti SR142948'in ise ipuçlu korku koşullanmada öğrenme ve geri çağırma süreçlerini etkilemediği görüldü. Bağlamsal korku koşullanma testinde ise ne nörotensin reseptör agonisti PD149163'ün ne de nörotensin reseptör antagonisti SR142948'in korkunun öğrenimine ya da geri çağrılmasına etkisi olmadığı görüldü. Elde ettiğimiz sonuçlar amigdala bağımlı ipuçlu korku koşullanma testinde korku yanıtlarını nörotensin reseptör agonisti PD149163'ün doza bağlı artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Neurotensin is commonly found in the central nervous system and the gastrointestinal tract and it plays role as a neurotransmitter/neuromodulator/neurohormone. The aim of this study was to investigate the effect of the neurotensin receptor agonist PD149163 and the neurotensin receptor antagonist SR142948 on contextual and cued fear conditioning tests. In total 168 male Balb/c mice were divided into 28 groups (n= 6 animals for each group). In the behavioral experiments, the neurotensin receptor agonist PD149163 (0.25, 1, 4 mg/kg) or neurotensin receptor antagonist SR142948 (0.1, 1, 3 mg/kg) were administered to subjects according to their groups. Rota-rod performance test, contextual and cued fear conditioning test were performed in all groups. It was observed that the neurotensin receptor agonist PD149163 had no effect on learning in the cued fear conditioning test, but retrieval was increased dose-dependently. The neurotensin receptor antagonist SR142948 did not affect the learning and retrieval processes in cued fear conditioning. In the contextual fear conditioning test, neither the neurotensin receptor agonist PD149163 nor the neurotensin receptor antagonist SR142948 had any effect on the learning or retrieval of fear conditioning. Our results show that neurotensin receptor agonist PD149163 increases amygdala-dependent cued fear conditioning responses dose-dependently.