Ergenlerin psikolojik sağlamlıklarının boyun eğici davranışlar ve öz anlayış açısından incelenmesi
Analysis of psychological resilience of adolescents in terms of submissive behaviour and self compassion
- Tez No: 545749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA TRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Boyun Eğici Davranışlar, Öz-Anlayış, Ergenler, Resilience, Submissive Behaviours, Self-Compassion, Adolescents
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeylerini boyun eğici davranışlar ve öz- anlayış açısından incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, farklı okullara devam etmekte olan 11 ve 12. sınıf lise öğrencilerinden tesadüfî küme örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmaya 293 kız ve 225 erkek, 518 lise öğrencisi katılmıştır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği, Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği, Öz- Anlayış Ölçeği, Risk Faktörleri Belirleme Listesi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada, t testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Tekniği ve çok yönlü hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ergenlerin cinsiyet değişkenine göre psikolojik sağlamlık ölçeğinin dışsal koruyucu faktörler puan ortalamaları arasında anlamlı fark ortaya çıkmazken, içsel koruyucu faktörler alt boyutunda kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Ergenlerin psikolojik sağlamlık ile boyun eğici davranışlar ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları arasında sadece dışsal koruyucu faktörler alt boyutunda düşük düzeyde negatif bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin psikolojik sağlamlık ile öz anlayış ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öz anlayış puanlarının psikolojik sağlamlık ölçek puanları üzerinde yordayıcı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is analysing adolescents' level of resilience in terms of submisive behaviours and self-compassion. In this research, relational survey model is used. The study group of this research is made of students who selected from different high schools (11th and 12 th grade) by using random cluster sampling model. 518 high school students attend to this research. 293 of them are female and 225 of them are male. In order to collect data, Resilience and Youth Development Module, Submissive Behaviours Scale, Self Compassion Scale, Risk Factor Designation List and Personal Information Form are used. In this research, t-test, Pearson Product Moment Correlation technique, versatile hierarchic regression analysis are used. According to the research, it isfound that according to the gender of adolescents there weren't any differences in the resilience scale's external protective factor average score. On the other hand, it isfound that at the intrinsic protective factor subdimention, there is a meaningful difference -favorably female students-. It is found that there is a low level negative relationship between adolescents' resilience scale average score and submissive behaviours scale average scorein terms of external peotective subdimension. At the same time, it isfound that there is a positive and meaningful relationship between students' resilience scaleaverage score and students' self- compassion scale average score. Acording to research findings, it is clear thatself compassion scale score is a significant predictor of resilience scale score.