Farklı yerleşkelerde yaşayan 60-72 aylık çocukların görsel algı becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The investigation of visual perception skills of 60-72 months old children living in different locations in terms of various variables
  1. Tez No: 545769
  2. Yazar: ABDURRAHMAN BAŞKURT
  3. Danışmanlar: DR. MİNE AKKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: 60-72 aylık, Algı, Duyu, Görsel algı, 60-72 months age group, Perception, Sensation, Visual perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı yerleşkelerde yaşayan 60-72 aylık çocukların görsel algı becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Bursa il merkezi ve kırsal kesimde okulöncesi sınıflarına devam eden 60-72 aylık 200 öğrenciye Frostig Görsel Algı testi uygulanmış, demografik bilgileri toplanmıştır. Veriler SPSS istatistik programında analiz edilerek, yorumlanmıştır. Araştırmalar sonucu yapılan analizler incelendiğinde kentte yaşayan çocukların el-göz koordinasyonu, algılama sabitliği ve mekan ilişkilerinin algılanması standart puanlarının köyde yaşayan çocuklardan anlamlı bir şekilde fazla olduğu bulunmuştur (p < 0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the visual perception skills of 60-72 months old children with normal development and living in village and city in terms of various variables. The questionnaire method is used for data collection method in the study. 200 students from 60-72 months of age who are attending to the preschool classes in the city center and villages of Bursa are tested with Frostig Test of Developmental Visual Perception and demographic information is gathered. The data are analyzed and interpreted in SPSS statistical program. The analysis results reveal that standard scores of the children living in the city in terms of eye-motor coordination, form constancy and perception of spatial relations are significantly higher than the scores of children living in the villages (p < 0.05).