Çokluk mekanı olarak dijital medya ile egemenlik çerçevesinde bilginin kontrolü ve yapısal dönüşümü
The control and structural transformation of knowledge in the frame of sovereignty with digital media as space of multitude
  1. Tez No: 545768
  2. Yazar: SERKAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Dijital Medya, Çokluk, Yapısal Dönüşüm, SEO, Digital Media, Multitude, Knowledge, Structural Transformation, SEO
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Günümüz medya ve iletişim sistemleri etkili bir yapısal dönüşüm geçirmektedir. Bu yapısal dönüşüm alıcı kitle açısından mesaj haline getirilen saf bilginin, enformasyonun ve haber kavramının da dönüşmesine ön ayak olmaktadır. Bu gelişim karşısında yapay zekâ ve Google algoritmaları (ve diğer arama motorları algoritmaları), haberin küresel sistemler içerisindeki yeri dikkate alındığında gazeteci ve haberci biçimlerini ve işlevlerini de yapı söküme uğratmaktadır. Bu çalışmada bilginin dönüştürülmesi, paylaşılması ve özgürleştirilmesi gibi kavramsal ve felsefi bakış açılarından hareketle yaşanan yapısal dönüşüm, Michael Hardt ve Antonio Negri'nin İmparatorluk ve Çokluk kavram ve kuramları çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bilginin özgürce paylaşılması ve özgürleşmesi konusunda çokluğun aktif bir rol üstlendiği iddiasında bulunulmuştur. Çokluk kavramının Marksist okumasını yapan ve yeni proletarya olarak tanımlayan Hardt ve Negri'nin bu kuramına çokluğun medya ayağı olarak yeni nesil gazetecileri örnek olarak sunulmuştur. En temel iddia yeni nesil gazetecinin küresel savaş ve demokrasi krizi içerisinde bilgiyi ve onun kontrolünü tekelinde tutan İmparatorluk'a karşı alternatif bir ağ yaratabileceğidir. İnternetin editöryel ve yazılımsal olanaklarını kullanarak saf bilginin özgürleşmesini ve küresel dolaşıma girmesini sağlayacak olan bu yeni nesil gazeteciler, bugün bu işlevini amacına uygun olarak uygulanıp uygulanmadığı tartışma konusu olan SEO (Search Engine Optimisation) ile kısmen de olsa gerçekleştirebilir. Bu bakış açısı ile çalışmanın son bölümünde nitel araştırma yöntemiyle bir araştırma gerçekleştirilmiş, bu araştırmaya uygun haber web sitelerinin SEO sorumluları ile görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's media and communication systems are undergoing a rapid, unexpected and effective structural transformation. This structural transformation leads to the transformation of pure information, knowledge and the concept of news that is turned into a message by the receiver mass. In the face of this development, artificial intelligence, Google algorithms (and other search engine algorithms), when the position of the news in the global systems are taken into account the journalist's and the reporter's forms and functions have been inevitable to deconstruct. It is tried to evaluate the structural transformation mentioned above in the light of the conceptual and philosophical point of view such as transformation, sharing and liberating of information within the frame of the Empire and Multitude concepts and theories of Michael Hardt and Antonio Negri. It is claimed that multitude took an active role about sharing the information freely and liberating it. It is presented the new generation journalists as the Hardt and Negri's, who made the Marxist reading and defined as the new proletariat, theory multitude's media branch. The main claim is to new generation journalists to create an alternative network against the Empire who holds the information and the monopolize the control of it in a global war and democracy crisis. Using the internet's editorial and software possibilities, this new generation journalists, which will enable pure knowledge to become free and enter global circulation, may partly accomplish it with the use of SEO (Search Engine Optimization), whether it is used for its purpose or not. In this context, in the last part of this study, a research has been conducted in accordance with the qualitative research method, interviews are made with SEO experts of news websites.