Genç yetişkin bireylerde öfke biçimleri ile toplumsal cinsiyetçi roller arasındaki ilişkide psikolojik belirtiler, yansıtıcı işleyiş, bilişsel çarpıtmalar
Psychological signs, reflective functioning, cognitive distortions in festivals of young adult in the relationship between anger types and social gender roles
  1. Tez No: 545783
  2. Yazar: ÖZGE HIDIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F.IŞIL BİLİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke ve Öfke İfade Biçimleri, Toplumsal cinsiyet roller, Psikolojik belirtiler, Yansıtcı işleyiş, Bilişsel Çarpıtmalar, Anger and anger expression types, Gender roles attitudes, Psychologic indications, Reflective functioning, Cognitive distortions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın deseni, Genç Yetişkin Bireylerde Öfke Biçimleri ile Toplumsal Cinsiyetçi Roller arasındaki İlişkide Psikolojik Belirtiler, Yansıtıcı işleyiş, Bilişsel Çarpıtmalar ve Negatif Pozitif Duygular arasındaki ilişkiyi incelemek ve yordayanları belirlemek amacıyla oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemini İstanbul Haliç Üniversitesi Yüksek Lisansı olmak üzere, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Psikoloji Lisansı, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Pedagojik Formasyonda eğitim gören 137 kadın ve 52 erkek toplam 189 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sürekli Öfke Öfke Tarz Ölçeği, Tolumsal Cinsiyetçi Roller Tutum Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Pozitif Negatif Duygular Tutum Ölçeği, Düşünce Özellikleri Ölçeği, Yansıtıcı İşleyiş Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılara ilişkin kişisel ve sosyodemografik bilgiler araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Gerçekleştirilen araştırmada verilerin analizleri SPSS 23 paket programıyla yapılmıştır. Çalışmanın tüm değişkenleri arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla uygulanan korelasyon analizinin ardından, öfke ve öfke ifade tarzlarının diğer değişkenleri yordama gücünün incelenmesi amacıyla regresyon analizleri yürütülmüştür. Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Öfke İfade Biçimlerine yönelik regresyon analizinde Eşitlikçi Cinsiyet Rolünün Öfke Kontrolü en iyi yordayan cinsiyet rolü değişkeni olduğu, Erkek Cinsiyet Rolünün Öfke Dıştayı en iyi yordayan cinsiyet rolü değişkeni olduğu bulunmuştur. Psikolojik semptomlardan hangisinin öfke ifade biçimlerine etkisinin olup olmadığını öğrenmek adına yapılan regresyon analizinde Hostilite Toplam Puanı Öfke İfade Biçimlerinden Sürekli Öfke, Öfke İçte, Öfke Dışta ve Öfke Kontrolünü anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Hostilite arttıkça Sürekli Öfke, Öfke İçte, Öfke Dışta artarken, Öfke Kontrol azalmaktadır. Bunun yanında diğer regresyon analizi sonuçlarında sosyal içerikli düşünce hatalarının sürekli Öfke'yi anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Sosyal içerikli Düşünce Hataları arttıkça Sürekli Öfke artmaktadır. Öfke kontrol ile yansıtıcı işleyiş kesinlik alt ölçeği arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Yansıtıcı işleyiş kesinlik arttıkça öfke kontrol de artmaktadır. Olumsuz benlik öfke kontrolünü anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Son olarak kişinin eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi ve cinsiyetçi ifadelere maruz kalma durumu ile öfke kontrol arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The pattern of this study is created for the purpose of designating the predictors and examine the connection between, the Psychological Indications in the Relationship between Types of Anger in Young Adult Individuals and Social Gender Roles, Reflective Functioning, Cognitive Distortion and Negative-Positive Emotions. The sample of this research is formed by 139 women 53 men a total of 192 participants studying in İstanbul Haliç University Post Graduate Degree, İstanbul Medineyet University Psychology Degree, İstanbul Yıldız Technical University Pedagogical Formation Degree. State Anger Anger Type Scale, Social Gender Attitude Scale, Short Symptom Inventory, Positive Negative Attitude Scale, Thought Traits Scale, Reflective Functioning Scale were used as data collection tool. The personal and socio-demographic information regarding the participants have been collected by the“Personal Information Form”that has been developed by the researcher. SPSS 23 pack program has been used in order to analyze the information collected. After the correlation analysis to consider the relevance between all the variables of this research, regression analysis has been made to examine the predictive power of anger and anger expression types against other variables. In the regression analysis Gender Roles towards Anger Expression styles it has been found that Equalitarian Gender Role is the gender role variable that best predicts Anger control and Male Gender role is the gender role variable that best predicts Anger expression. In the regression analysis that was made in order to understand which psychologic symptom has effect on anger expression types, hostility count is significantly predicting state anger, anger in, anger out and anger control from anger expression types. While Hostility rises state anger, anger in, anger out rises, anger control decreases. Besides that it has been found in other regression analysis results that sociological thought mistakes significantly predicts state anger. When the Sociological Thought Mistakes rise State Anger rises. There is a positive oriented relationship between anger control and reflective functioning certainity sub-scale. When the reflective functioning certainity rise anger control rises. Negative self significantly predicts anger control. Lastly a significnt effect have been encountered between anger control and individual's education level, mother's education level and situation to be exposed to sexist expressions.