The impact of audit committees on firm performance: An application on BİST companies
Denetim komitelerinin firma performansı üzerine etkisi: BİST şirketleri üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 545838
  2. Yazar: FERAH HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÇÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim komitesi, kurumsal yönetim, firma performansı, Audit committee, corporate governance, firm performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son yıllarda yaşanan muhasebe ve denetim skandalların ardından, özellikle hissedarların ve menfaat sahiplerinin çıkarlarını korumak adına, denetim komitesi gibi kurumsal yönetim mekanizmaları önem kazanmıştır. Bu nedenle, birçok ülke gibi Türkiye'de de halka açık şirketlerin denetim komitesi kurmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, denetim komitesi özelliklerinin (denetim komitesi bağımsızlığı, finansal uzmanlık, cinsiyet, toplantı sıklığı ve yaş ortalaması) Borsa İstanbul'da listelenen şirketlerin firma performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Literatürdeki mevcut çalışmalardan hareketle, Aktiflerin getirisi (ROA), Özkaynak getirisi (ROE) ve Tobin's Q'ün firmaların performans göstergesi olarak kullanıldığı bu çalışmada, 2006-2016 döneminde BIST'te işlem gören 102 mali olmayan şirketin faaliyet raporundan elde edilen veriler çoklu regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, denetim komitesi üyelerinin bağımsızlığı ve cinsiyetleri ile ROA, ROE ve Tobin'in arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ancak, yaş ortalaması, ROA ve ROE ile negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Finansal uzmanlık ve toplantı sıklığı tüm bağımlı değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, corporate governance mechanisms, such as the audit committee, have gained importance in order to protect the interests of shareholders and stakeholders following the occurrence of several accounting and audit scandals. Therefore, Turkey, as well as a number of countries, are required to establish audit committees in public companies. The purpose of this study is to investigate the impact of audit committee characteristics (audit committee independence, financial expertise, gender, meeting frequency, and age average) on the firm performance of listed companies in Borsa Istanbul (BIST). Return on Assets (ROA), Return on Equity (ROE), and Tobin's Q were used as proxies for firm performance based on former academic research in this related area of study. Data was obtained from a sample of 102 non-financial companies listed on BIST for the period 2006-2016 which was analyzed using multiple linear regression analysis. Findings show that there is a positive significant relationship between independence and gender of audit committee members and ROA, ROE, and Tobin's Q. However, age average has a negative significant relationship with ROA and ROE. Financial expertise and meeting frequency revealed no significant relationship between all the dependent variables.