Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel güven hakkındaki algıları ve görüşleri
Percepti̇ons and opi̇ni̇ons of teachers worki̇ng i̇n secondary schools about organi̇zati̇onal trust
  1. Tez No: 545915
  2. Yazar: BURAK KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, örgütsel güven, öğretmen, ortaokul, Trust, organizational trust, teacher, middle school
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
KARAKUŞ, Burak, Ortaokullarda Görev Yapan Öğretmenlerin Örgütsel Güven Hakkında Algı ve Görüşleri, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2019. Milli Eğitim Temel Kanununa göre millli eğitimin genel amaçlarından birisi öğrencilere ilgi ve kabiliyetlerini gerçekleştireceği bilgi, beceri ve olumlu davranışlar kazandırarak onları hayata hazırlamak, kendilerini mutlu edecek ve toplumun refahına katkı sağlayacağı bir meslek sahibi olmalarını sağlamaktır. Eğitim-öğretimin girdisi ve çıktısı olan öğrencilerin istenilen yönde yetiştirilmesinde, öğretmenlerin görev ve sorumluluklarının gereğini en iyi şekilde gerçekleştirmeleri önemlidir. Bu bağlamda öğretmenlerin görev yaptıkları kurumun yöneticisi, meslektaşları ve paydaşlarıyla (veli) güvene dayanan olumlu ilişkiler kurması, karşılaşılan sorunlarda birlikte karar alınarak hareket edilmesi, kaliteli bir eğitim ortamının oluşturulması gibi faktörler eğitim örgütü olan okulların amaçlarının gerçekleştirilmesinde temel etkenler olarak ön plana çıkmaktadır. Araştırmanın amacı, ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel güven algı düzeyleri ve görüşlerini belirlemek, ayrıca güven düzeyinin seçilen demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek, elde edilen sonuçlara göre eğitim örgütlerinde güveni artıracak öneriler geliştirmektir. Araştırma deseni olarak açımlayıcı karma desen tercih edilmiştir. İki boyutta yürütülen araştırmanın nicel boyutunda ilişkisel tarama modeli, nitel boyutunda olgu bilim deseni esas alınmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda evren ve örneklem belirleme yoluna gidilmemiştir. 2018- 2019 eğitim-öğretim yılında Sivas il merkezinde yer alan 14 ortaokulda görev yapan 278 öğretmen nicel boyutun çalışma grubunu oluşturmaktadır. Maksimum çeşitlilik ve kolay ulaşım örneklemesine göre 20 öğretmen ise nitel boyutun çalışma gurubunu oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda, Yılmaz (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan ''Örgütsel Güven Ölçeği'' ile toplanan veriler, SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz, içerik analizi ve sürekli karşılaştırma tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bulgularında ortaokul öğretmenlerinin örgütsel güvene ilişkin algı düzeyinin genel olarak yüksek düzeyde olduğu, boyutlar açısından incelediğinde ise ortaokul öğretmenlerinin en çok yöneticilerine güvendiği belirlenmiştir. Bu sırayı vi meslektaşlara güven ve paydaşlara olan güvenin takip ettiği saptanmıştır. Yöneticiye güven, meslektaşa güven ve paydaşlara güven olmak üzere üç alt boyut ile genel güven puanının demografik değişkenlere göre analizi sonucunda; yöneticiye güven ve meslektaşa güven boyutunda hiçbir değişkenin anlamlı bir farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Paydaşlara güven alt boyutunda cinsiyet, yaş, mesleki hizmet süresi ve okuldaki hizmet süresi değişkenleri, genel güven puanında ise mesleki hizmet süresi değişkenin anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutundaki bulgulara göre öğretmenler güveni kendini rahat ve huzurlu hissettiğim bir ortam, etkili iletişim kurulan ilişkiler şeklinde ifade ederken, güvenilir kişiye ait özellikleri samimi davranmak, tutarlı olmak, verdiği söze sadık kalmak, çevresine karşı yardım sever olmak şeklinde sıralamıştır. Öğretmenlere göre kaliteli eğitim, öğrencinin akademik başarısına katkı sağlama, çalışma ortamında etkili iletişim, rahat ve huzurlu ortamının sağlanabilmesi bakımından güven ortamının önemli olduğu tespit edilmiştir. Yöneticilerin öğretmenlere karşı adaletli davranması, tutarlı davranışlar sergilemesi, samimi olması, her manada destek olması, saygılı olup hoşgörü göstermesi gibi davranışlar sergilemesi öğretmenler ile yöneticiler arasında güvene dayalı ilişkilerin kurulmasında önemli bir etkisinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Meslektaşlarla güvene dayalı ilişkiler oluşması sorumluluğun gereklerini tam olarak yerine getirme, yardımsever olma, etkili iletişim kurma, değer verdiklerini hissettirme ve paylaşılan durumların sır olarak kalması gibi davranışlardan olumlu etkilendiği görülmüştür. Paydaşlara (veli) güvende ise öğrencileri hakkında bilgi alışverişinde bulunma, tavsiyelerde bulunma, adil davranma, karşılıklı görevleri yerine getirme, öğrenci ile mekân ve zamana bağlı kalmadan ilgilenme gibi faktörlerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır Nicel ve nitel boyuttan elde edilen bulgular birlikte incelendiğinde, araştırmaya katılan öğretmenlerin ölçek için verilen yanıtlar ile görüşme formu aracılığıyla toplanan verilerin analizi sonucunda uyarlanan tema ve alt kategoriler bakımından örgütsel güvene ilişkin algı ve görüşlerin benzerlikler olduğu ifade edilebilir. Bu bağlamda nitel boyuttan elde edilen bulguların nicel bulguları açıklayan ve destekleyen nitelikte olduğu söylenebilir. Bu çerçevede araştırma nicel ve nitel bulgulardan yararlanarak literatür, uygulayıcılar ve araştırmacılara güvene dayalı bir okul ortamının sağlanması yönünde önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the general objectives of the The Basic Law of the National Education is to provide students with the knowledge, skills and positive behaviors necessary for them to realize their interests and talents, at the same time accommodating them with a profession that will make them happy and contribute to the welfare of the society. It is important for the teachers to perform their duties and responsibilities in the best possible way in order to educate students in the desired direction. In this context, factors such as the establishment of positive relations between the managers, colleagues and stakeholders (parents) of the institutions they work with, the decision to act together in the problems encountered, the establishment of a quality education environment are the main factors in the realization of the aims of the schools, which are educational organizations. The aim of this study is to determine the level of organizational trust perception and opinions of teachers working in secondary schools, to determine whether the level of trust differs according to the selected demographic variables, and to develop suggestions to increase trust in educational organizations. An exploratory mixed design was preferred as the research design. In the quantitative stage of the research, which is carried out in two stages, relational screening model was preferred and in the qualitative stage case science pattern was preferred. In the quantitative dimension of the study, the universe and the sample were not determined. In the 2018-2019 academic year, 278 teachers working in 14 secondary schools in the city center of Sivas constitute the study group of the quantitative stage. According to the maximum diversity and easy transportation sampling, 20 teachers constitute the study group of the qualitative stage. In the quantitative stage of the study, data collected with the“Organizational Trust Scale”, which was adapted to Turkish by Yılmaz (2006), were analyzed by SPSS program. In the qualitative stage of the research, descriptive analysis, content analysis and continuous comparison techniques were used to analyze the data obtained through semi-structured interview form. Among the quantitative findings of the study, it was determined that the perception level of secondary school teachers about organizational trust was generally high and it was determined that secondary school teachers trust their administrators the most. This was followed by trust in colleagues and trust in stakeholders. As a result of viii the analysis of the overall trust scores and three sub-dimensions of trust scores, these sub-dimensions being in the managers, in the colleagues and in the stakeholders, according to the demographic variables; no significant difference was observed in the variables in the trust in the managers and colleagues sub-dimensions. Gender, age, duration of professional service and length of service at school variables in the trust in stakeholders sub-dimension were found to be significantly different, while the duration of the professional service variable in overall trust score was found to be significantly different. According to the findings of the qualitative stage of the research, while teachers defined trust as an environment where they feel comfortable and peaceful, and as relations with effective communication, they defined the characteristics of a trustworthy person as being sincere, being consistent, being true to their word, and being helpful. According to the teachers the trust environment is crucial in terms of quality education, contributing to the student's academic success, and providing effective communication, comfortable and peaceful setting at work environment. It has been found that managers' behaviors such as being fair, consistent, sincere, supportive in every sense, respectful and tolerant have a substantial effect on trust based relationships between teachers and managers. It was seen that trust based relations with colleagues were positively affected by behaviors such as fulfilling the requirements of responsibility, being benevolent, communicating effectively, feeling valued and keeping shared situations confidential. As to trust in stakeholders (parents), factors such as exchanging information about students, making recommendations, fair treatment, carrying out mutual tasks, and taking care of students regardless of time and space have been found to be effective. When the findings obtained from the quantitative and qualitative surveys are examined together, it can be stated that there are similarities between the responses of the teachers who participated in the research for the scale, and the perceptions and opinions regarding organizational trust adapted as a result of the analysis of the data gathered through the interview form. In this regard, it can be said that the findings obtained from the qualitative stage explain and support the quantitative findings. Within this framework, the research included suggestions to the literature, the practitioners, and the researchers in the direction of providing a school environment based on trust by utilizing qualitative and quantitative findings.