Soğuk savaş sonrası dönemde psikolojik harekatın Türkiye'nin ulusal güvenlik politikalarındaki rolü
The role of psychological operation on security policies of Turkey after cold war
  1. Tez No: 545918
  2. Yazar: HULUSİ GÖLPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Harekât, Soğuk Savaş, Yumuşak Güç, Ulusal Güvenlik, Değişen Güvenlik Paradigmaları, Kurumsallaşma, Psychological Operation, Cold War, Soft Power, National Security, Changing Security Paradigms, Institutionalization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ülkeler birey ve toplumların fikir, tutum ve davranışlarını etkileyebilmek için tarih boyunca birbirlerine yönelik farklı kapsam ve yöntemlerde operasyonlar geliştirmişlerdir. Silahsız savaşın geliştirilen en önemli enstrümanı ise psikolojik harekât olmuştur. Günümüzde ülkeler, savaşlarda üstün gelebilmek adına bir yandan muharebe alanlarında vekalet savaşlar yaparak, maşa örgütler yoluyla bazen de kendi silahlı kuvvetleri ile mücadele ederken, diğer yandan da psikolojik harekât faaliyetleri ile kendi kamuoylarını ve hedef ülke toplumlarının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını yönlendirmeye çalışmaktadırlar. Bu mücadele yöntemlerinin kullanılmasının nedeni, ulusal çıkarların hedefine ulaşmasında cephe savaşlarının büyük yıkımlara sebep olması aynı zamanda çok maliyetli olmasıdır. Psikolojik harekât faaliyetleri ile hedef devletler daha kolay tesir altında tutulabilmekte ve ulusal çıkarlarına ulaşılabilmektedir. Güvenlik paradigmalarındaki anlayış Soğuk Savaş dönemi sonrası küreselleşme ile radikal değişimlere uğramış, böylelikle psikolojik harekat ve psikolojik harp kavramları; kamu diplomasisi, algı yönetimi, stratejik iletişim ve yumuşak güç gibi diğer unsurlarla beraber anılır hale gelmiştir. Türkiye'deki ulusal güvenlik kurumlarındaki temel değişimler (kurumların reformu, yeni kurumlar kurulması ve benzeri değişimler) Soğuk Savaş sonrası süreç olarak 1990'lı yıllardan itibaren hız kazanmış ve 2000'li yıllardan itibaren kurumsal koordinasyon sağlanarak kolektif bir mücadele yöntemi şeklini almıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, countries have developed operations in different contexts and methods to influence the ideas, attitudes and behaviors of individuals and societies. The most important instrument developed by the unarmed war has been a psychological operation. Nowadays, countries try to direct feelings, thoughts and behaviors of their public societies in order to gain superiority in wars. The reason for the use of these methods of struggle is not only the front wars are also very costly but also it causes to great devastation in achieving the national interests. On the other hand, with psychological operations, target states can be influenced and national interests can be achieved more easily. The security conception of security paradigms has undergone radical changes through globalization after the Cold War period, so that psychological operations and psychological war concepts have brought other elements such as public diplomacy, perception management, strategic communication and soft power. Fundamental changes in national security institutions in Turkey (institutions reform, new institutions established and the similar variations) in the post-Cold War gained momentum since the 1990s. National security institutionstook the form of a collective method of struggle by providing institutional coordination since the 2000s.