Candida albicans quorum sensing mediyatörlerinin pseudomonas aeruginosa üremesi üzerine in vitro etkileri
In vitro effects of candida albicans quorum sensing mediators on pseudomonas aeruginosa growth
- Tez No: 545994
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN AYGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Quorum Sensing, Farnesol, Tyrosol, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Quorum Sensing, Farnesol, Tyrosol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Candida albicans Quorum Sensing Mediyatörlerinin Pseudomonas aeruginosa üremesi üzerine in vitro etkileri.İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Mikroorganizmalar bazen tek, çoğu zaman birden fazla etken ile enfeksiyona neden olurlar ve altta yatan sebeplere bağlı olarak bakteri ve mantar enfeksiyonu birlikte meydana gelebilir.iki önemli fırsatçı patojen olan Pseudomonas aeruginosa ve Candida albicans arasında, bir tür sinyal yardımlı etkileşim ile her iki mikroorganizmanın virülans özellikleri etkileniyor.Hem Pseudomonas hem de Candida özgün virülans faktörlere sahiptirler ve patojeniteleri için özel maddeler salgılamaktadırlar;bu maddeler sadece enfeksiyon oluşumunu değil diğer mikroorganizmaları da etkilemektedir.Candida albicans Quorum Sensing mediyatörleri olan Farnesol ve Tyrosol üretmektedir ve bu maddeler Pseudomonas aeruginosa'nın üremesini yavaşlatmaktadır. Bu çalışmada Farnesol ve Tyrosol'un farklı klinik örneklerden üretilmiş P.aeruginosa izolatlarına etkinliği ve bu etkinliğin doz ile ilişkisinin araştırması amaçlandı. Bu çalışma 2017-2018 yılları arasında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı,Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında 9 farklı hasta örneğinden izole edilen Pseudomonas aeruginosa suşu ve 1 adet satın alınmış ATCC 15692 Pseudomonas aeruginosa standart suşu kullanılarak gerçekleştirildi.Farnesol ve Tyrosol'un C.albicans Quorum Sensing mediyatörü olarak P.aeruginosa'nın üremesi üzerinde olan etkileri plak absorbans ve hücre canlılık deneylerinde araştırıldı. Plak absorbans deneyinde 10 adet (bir ATCC 15692 dahil) P. aeruginosa suşu üzerinde Farnesol'un 200 mikromolar konsantrasyonu en etkili inhibisyon konsantrasyonu olarak gözükür iken,Tyrosol için 20 mikromolar konsantrasyonu bu etkiye sahiptir.Hücre canlılık deneyinde 10 adet (bir ATCC 15692 dahil) P. aeruginosa suşu üzerinde en yüksek oranda inhibisyon gösteren konsantrasyonlar sırası ile Farnesol için 200 mikromolar,Tyrosol için 20 mikromolar olmuştur.
Özet (Çeviri)
In Vitro Effects of Candida albicans Quorum Sensing Mediators on Pseudomonas aeruginosa Growth.Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty,Department of Medical Microbiology. Microorganisms are occasionally the single or often multiple etiologic agents for infections and according to underlying conditions bacterial and fungal infections can be occured simultaneously.Quorum Sensing system is an efficient communication and appears to have rising importance in both bacteria and fungi.Pseudomonas and Candida possess specific virulence factors and secret special substances to establish their pathogenicity.These substances play role not only in infections;also are capable to interact wih other microorganisms.Candida albicans synthesizes Farnesol and Tyrosol as Quorum Sensing mediators that are thought to slow the growth of Psesudomonas aeruginosa. In this study we aimed to investigate in vitro and dose associated effects of Candida albicans Quorum Sensing mediators;Farnesol and Tyrosol on ten isolates of Pseudomonas aeruginosa including one standard strain (ATCC 15692) and nine different clinical isolates. The study was performed in Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty, Department of Medical Microbiology in 2017-2018.The various concentrations of Farnesol and Tyrosol were prepared from stock solution and utilized in two main 96-well plate absorbance and cell viability assays. According to the results of plate absorbance assay,200µM of Farnesol and 20µM of Tyrosol had the inhibitory effect on ten different isolates of Pseudomonas aeruginosa.We found that 200µM of Farnesol and 20µM of Tyrosol had antibacterial activity on ten different isolates of P.aeruginosa in cell viability assay. Our study is the first study performing plate absorbance and cell viability experiments to evaluate the effects of Farnesol and Tyrosol on growth of P.aeruginosa isolates including the standard strain.The inhibitory effects of Farnesol and Tyrosol arenot dose-dependent and discrepancies between the response of isolates are related to the kinetics of Quorum Sensing mediators during their production.