Kırsal kalkınmaya dayalı doğa turizmi potansiyellerinin araştırılması: Van ili örneği
Research on the potentials of nature tourism based on rural development: Van province example
  1. Tez No: 546001
  2. Yazar: MEDİHA ÇAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa turizmi, kırsal kalkınma, Van, Nature tourism, rural development, Van
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırma ile; kırsal kalkınmaya dayalı doğa turizmi potansiyelleri belirlenmesi hedeflenmiş olup Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Van İli, materyal olarak seçilmiştir. Araştırma sırasında Van'ın hem fiziksel açıdan doğa turizmi potansiyelleri araştırılmış, hem de yörenin ve yöre halkının kırsal kalkınmaya dayalı gerçekleştirilmesi planlanan doğa turizmi girişimlerinin sosyolojik açıdan uygunluğu incelenmiştir. Araştırma sırasında, literatür taramaları ve anket çalışmalarıyla bulgular toplanmıştır. Toplanan bulgular bütüncül olarak değerlendirilerek, Van'ın kırsal kalkınmaya dayalı doğa turizmi faaliyetlerinin uygulanmasındaki potansiyelleri araştırılmıştır. Ayrıca uygulamayı kısıtlayan kriterler de ortaya koyulmuştur. Değerlendirme sonucunda Van'ın doğal ve kültürel peyzaj değerleriyle doğa turizmi potansiyellerine sahip olduğu anlaşılmıştır. Yine yöre halkının doğa turizmi kapsamındaki faaliyetlerde yer almak istemesi, ekonomik gelir kaynağı olarak görmesi ve ayrıca doğa turizmi faaliyetleri kapsamında sosyolojik gelişme, yörenin tanınırlığının artması gibi beklentilerinin olması, kırsal kalkınmaya dayalı doğa turizmi faaliyetlerinin yöre halkına ve yöreye, kırsal kalkınma adına katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to determine the nature tourism potentials based on rural development, and Van, which is located in the Eastern Anatolia Region of Turkey, has been selected as the material. In the research, both the physical nature tourism potentials of Van and the sociologic relevance of the nature tourism initiatives planned to be realized based on rural development of the region and the locals were examined. During the research, findings were collected through literature surveys and questionnaire studies. The obtained findings were assessed holistically and the potentials for the implementation of the nature tourism activities of Van based on rural development were examined. In addition, criteria that restrict implementation were presented. As a result of the assessment, it was understood that Van possesses natural and cultural landscape values and nature tourism potentials. Again, it was concluded that the activities of nature tourism based on rural development will contribute to the locals and to the region in the name of rural development as the locals want to take part in nature tourism activities, that they see it as a source of economic income and they also have expectations for sociological development within the context of nature tourism activities and for the increase in the region's recognition.