Yüksek kolesterol diyetle beslenen ratlarda silybin'in hiperlipidemi üzerine etkisi
The effect of silybin on hyperlipidemia in rats fed high cholesterol diet
  1. Tez No: 546047
  2. Yazar: DİDEM DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Silybin, Hiperlipidemi, Ateroskleroz, LDL, HDL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hiperlipidemi aterosklerozun ana nedenidir ve ateroskleroz ile ilişkili durumlar, (Koroner Kalp Hastalığı, iskemik serebrovasküler hastalık ve periferik vasküler hastalık gibi) halen dünyada en çok ölüm nedeni olan hastalıklardır. Hipolipidemik ilaçlar mevcut olmasına rağmen, daha etkin bir hipolipidemik ajan arayışı devam etmektedir. Silymarin, yenilebilir bir bitki; süt dikenininden (Silybum marinum) elde edilen bir grup flavonoid karışımı olup, 2000 yıldan uzun bir süredir karaciğer ile ilgili bozuklukların tedavisinde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Silybin'in hiperlipidemiye etkisi birçok çalışma tarafından desteklenmekte ve Silymarin izomerlerinden en aktif olan Silybin olup hala Silybin ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Silybin kolay erişilebilirlik ve düşük maliyet avantajlarına sahip olmasının yanı sıra anti hiperlipidemik etkisi bir çok çalışmayla desteklenmiştir. Dolayısıyla, antilipidemik olarak Silybin hiperlipidemi tedavisinde kullanılabileceği düşünülebilir. Biz çalışmamızda obez haline getirdiğimiz ratlarda Silybin'in hiperkolesterolemi üzerine etkisini incelenmesi amaçlandı. Biz bu çalışmada deneysel obez sıçan modellerinde Silybinin, serum LDL, Total Kolesterol, VLDL, HDL, TG, OxLDL düzeylerine etkisini incelendi. Ayrıca silibinin antioksidan etkisini gözlemlemek için TAS, TOS parametrelerini çalışıldı. Elde edilen sonuçlarda sıçanları obez haline getirildi. Sıçanların ilk kilo ve son kiloları arasında anlamlı bir fark bulundu (p=0.01). Çalışmamızda standart diyet (SD) uygulanan grup, yüksek kolesterollü diyet (YKD) uygulanan grup, yüksek yağlı diyete ek olarak son 7 gün yumurta verilen grup ve Yüksek Kolesterol Diyeti + Silybin 50mg / kg ve Yüksek Kolesterol Diyeti + Silybin 100mg / kg deneyin başlamasından 60 gün önce ve deney sırasında (7 gün) yumurta sarısı ile beslendi.Daha sonra iki gruba 50 mg ve 100mg Silybin 7 gün boyunca uygulandı. Çalışmamızda yüksek kolesterollü diyet ile beslenen gruplar ile kontrol grubu arasında TK, LDL ve TG, VLDL seviyelerini anlamlı bir şekilde yükseltirken, HDL seviyesinde kontrol grubuna göre anlamlı bir azalma olduğu görüldü (p=0.001). Yüksek kolesterol ile beslenen grupların kontrol grubu ile arasında antioksidan parametrelerine baktığımızda ise; OxLDL ve TAS seviyelerinde yine anlamlı bir fark olduğu saptandı (p=0,037 p=0,1). Anlamlı farkın hangi iki grup arasında olduğuna baktığımızda ise farklı dozlarda Silybin'e maruz bırakılan gruplarla diğer gruplar arasında TK, LDL ve TG, VLDL, TOS gruplarında anlamlı bir fark saptanmadı; OxLDL vea ntioksidan parametre olan TAS seviyesinde anlamlı bir fark olduğu saptandı (p=0.004). TAS (Total Antioksidan) parametresinde kontrol grubu ile hiperkolesterolemik grup ve Silybin verilen grup arasında hatta Silybin ile 50 mg Silybin arasında anlamlı fark olduğunu bulundu (p< 0,008).
Özet (Çeviri)
Hyperlipidemia is the main cause of atherosclerosis and the conditions associated with atherosclerosis, such as coronary heart disease, ischemic cerebrovascular disease and peripheral vascular disease, this diseases are still the most common diseases in the world. Although hypolipidemic drugs are available, the search for a more effective hypolipidemic agent continues. Silymarin, an edible plant; milk spines; (Silybum marinum); It is a mixture of flavonolids and has been used as a herbal remedy for the treatment of liver-related disorders for more than 2000 years. Silybin effect on hyperlipidemia is supported by many studies and studies are still in progress about silibin. Silybin has the advantages of easy accessibility and low cost. Therefore, it may be considered that in the treatment of silibin hyperlipidemia as antilipidemic. We studied the effect of Silybinin, serum LDL, Total Cholesterol, VLDL, HDL, TG, OxLDL on obese rats (fed with egg yolk for 60 days before and during the experiment) for 60 days before the start of the experiment. We also studied TAS, TOS parameters to observe the antioxidant effect of Silybin. The results obtained were able to render the rats obese. We found a significant difference between the first weight and the final weight of rats (p = 0.01) In our study, standard diet (SD), personal group, high cholesterol diet (PDD), group group, high fat diet group in addition to the last 7 years group and High Cholesterol Diet + Silybin 50mg / kg and High Cholesterol Diet + Silybin 100mg / kg 60 days ago, and the experiences (7 days) were fed with egg yolk. Then 50 mg and 100 mg Silybin were administered to two groups for 7 days. In our study, TC, LDL and TG, VLDL levels were significantly increased among the groups fed with high fat diet and control group (p =0.001). When we look at the antioxidant parameters between the control group and the groups fed with high cholesterol; OxLDL and TAS levels were found to be significant again. There was no significant difference between the groups exposed to different doses of Silybin and the other groups in the TC, LDL and TG, VLDL, OxLDL, TOS groups, and there was a significant difference in the level of TAS, which is the only antioxidant parameter. In the TAS (Total Antioxidant) parameter, we found that there was a significant difference between the control group and hypercholesterolemic and silibin and even silibin with 50 mg silibin.