Yönetimde profesyonelleşme algısının kurumsallaşma üzerine etkisi: Sağlık çalışanlarında bir uygulama
The effect of professionalization perception in management on institutionalization: A pratice on health workers
- Tez No: 546135
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Sağlık Çalışanları, Profesyonelleşme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarında yönetimin profesyonelleşmesinin kurumsallaşmaya olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma Hatay ve Malatya illerinde iki kamu hastanesinde çalışan 241 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Araştırmada profesyonelleşme ve kurumsallaşma ölçekleri kullanılmıştır. Profesyonelleşme ölçeği 23 madde kurumsallaşma ölçeği ise 24 maddeden oluşmakta ve tek boyutludur. Ölçekler için geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz işlemine geçilmeden önce normal dağılım testi uygulanmış ve sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, ANOVA analizi (tek yönlü varyans analizi), pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Katılımcıların profesyonelleşme algısı ile toplam mesleki yıl, mezun olunan okul türü, çalışma statüsü ve bulundukları kurumda çalışma süresi arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Sağlık çalışanlarının kurumsallaşma algısı ile eğitim durumu, toplam mesleki yıl, mezun olunan okul türü ve çalışma statüsü arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının yönetimin profesyonelleşmesinin kurumsallaşma üzerinde istatiksel olarak önemli düzeyde olumlu etkileri olduğu algısına sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of professionalization of management on institutionalization in health workers. For this purpose, the study was applied to 241 health workers working in two public hospitals in Hatay and Malatya. From the one-dimensional scales, the Professionalization scale was 23 items; the Institutionalization scale consists of 24 items. A validity and reliability study was performed for the scales. Data obtained from the study were analyzed by SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes).