Kadınların cinsel işlev düzeyleri, evlilik doyumları ile cinsel memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between sexual function levels, marriage satisfaction and sexual satisfaction levels for women
  1. Tez No: 546157
  2. Yazar: MEHMET TÜRKAY NOGRATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ÇUHADAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel İşlev, Evlilik Doyumu, Cinsel Memnuniyet, Sexual Function, Marriage Satisfaction, Sexual Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı kadınların cinsel işlev düzeyleri, evlilik doyumları ile cinsel memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada kadınların yaşı, eğitim düzeyi, çocuklarının olup olmaması, gelir düzeyi, kaç yaşında evlilik yaptıkları, kaç yıldır evli oldukları gibi Sosyo-demografik değişkenlere göre cinsel işlev düzeyleri, cinsel memnuniyet düzeyleri ile evlilik doyumu düzeyleri arasında bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde yaşayan kadınlar oluşmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Cinsel İşlev İndeksi Ölçeği, Cinsel Memnuniyet Ölçeği ve Evlilik Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T- testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; yaşı 40 yaş üzeri olan kadınların cinsel memnuniyet ölçeğinden aldığı puanlar yaşı 40 yaş ve altı olan kadınların cinsel memnuniyet ölçeğinden aldığı puanlara göre daha düşük olduğu, lise mezunu ve altı olan kadınların evlilik doyum ölçeğinden aldığı puanlar lisans mezunu ve üzeri olan kadınların evlilik doyum ölçeğinden aldığı puanlara göre daha düşük olduğu, çocuğu olmayan kadınların uyarılma, lubrikasyon ve cinsel işlev (toplam) ölçeklerinden aldıkları puanların çocuğu olan kadınların uyarılma, lubrikasyon ve cinsel işlev (toplam) ölçeklerinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca; kadınların uyarılma, lubrikasyon, orgazm, memnuniyet ve cinsel işlev (toplam) ölçeklerinden aldıkları puanlar arttıkça kadınların cinsel memnuniyet ölçeğinden aldıkları puanların da artmakta olduğu, kadınların uyarılma, lubrikasyon ve cinsel işlev (toplam) ölçeklerinden aldıkları puanlar arttıkça kadınların evlilik doyum ölçeğinden aldıkları puanların da artmakta olduğu ve kadınların cinsel memnuniyet ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça kadınların evlilik doyum ölçeğinden aldıkları puanların da artmakta olduğu sonuçlara varılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve araştırmanın sonucunca alanda çalışan uzmanlara ve araştırmacılara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between sexual function levels, marriage satisfaction and sexual satisfaction levels for women. Besides, the effects of socio-demographic variables such as their age, level of education, children number, income level, age of marriage and duration of their marriage on sexual function levels, sexual satisfaction levels and marriage satisfaction levels are examined. Women, who live in Istanbul is the population of this study. Also, according to identify demographic characteristics of individuals Personal Information Form, and to evaluate variables, Sexual Function Index Scale, Sexual Satisfaction Scale and Marriage Scale are applied. Unpaired T, Anova and Pearson Correlation Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that women over 40 years of age have lower scores on sexual satisfaction scale than women below 40 years of age; high school and lower level graduated women have lower scores on marriage scale than university and higher level graduate women; women who do not have children have higher scores on arousal, lubrication and sexual function (total) than women who do have children. In addition, it is seen that as women's scores on arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and sexual function (total) scale increase, their scores on sexual satisfaction scale increase; as their scores on arousal, lubrication, sexual function (total) scales increase, their scores on marriage scale increase too; and as women's scores on sexual satisfaction scale increase, their scores on marriage scale increase too. In the discussion section at the end of the research, suggestions for researchers had been proposed on research findings.