İş sürekliliği yönetimi, örnek uygulaması ve kurumsal dayanıklılık çerçevesi
Business continuity management, a case study and organizational resilience framework
  1. Tez No: 546156
  2. Yazar: SELİN TOKALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sürekliliği, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, Felaketten Kurtarma, Kurumsal Dayanıklılık, Organizasyonel Esneklik, ISO22316, Business Continuity, Business Continuity Management System, Disaster Recovery, organizational resilience, ISO22316
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada öncelikle iş sürekliliği kavramını geniş bir şekilde ele alınarak başlangıcından günümüze kadar kurumlarda iş sürekliliği yaklaşımları incelenmiştir. İş sürekliliği ile ilgili Kriz Yönetimi, BT Felaket Kurtarma gibi kavramlar arasındaki ilişkiler belirtilerek bir ilaç üretim firmasında İş Sürekliliği Yönetimi projesindeki iş etki analizi ve risk analizi adımlarının metodolojisi ve sonuçları paylaşılmış, üretim alanındaki süreklilik çalışmalarına örnek verilmiştir. Araştırmanın devamında iş sürekliliği kapsamında yapılan çalışmalara genel bir perspektiften bakılarak kurumun karşılaşabileceği değişikliklere karşı esneklik, dayanıklılık ve direnç yeteneklerinin artırılabilmesi için son yıllarda kullanılan Kurumsal Dayanıklılık (Organizational Resilience) kavramı ve bu kavramdaki güncel yaklaşımlar incelenmiştir. İş sürekliliğinin bu yaklaşım içerisinde iş sürekliliği ve diğer yönetim disiplinlerinin bir arada yönetilebilmesi amacıyla bir çerçeve model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of business continuity has been taken into consideration in a wide range of business continuity approaches in organization from the beginning till today. The relations between the concepts such as IT Disaster Recovery and Crisis Management related to the Business Continuity are determined and the methodology and results of the business impact analysis and risk analysis steps in the Business Continuity Management project in a pharmaceutical production company are explained in details. On the further steps of the research, by looking at from a general perspective to the studies in terms of the business continuity, to increase flexibility, durableness and resistance talents against the changes that an institution could face, the concept of Organizational Resilience used recently and the approaches related to this concept are considered. In order to manage business continuity and the other management disciplines regarding to this approach, a framework model suggestion is presented