Zemin iyileştirmede rijit kolon etkisinin araştırılması
The study of the effect of the rigid column on soil improvement
- Tez No: 546205
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rijit kolon, Yüzen rijit kolon, Derin karışım kolon, Taş kolon, Jet grout kolon, Rigid column, Floating rigid column, Deep mixing column, Stone column, Jet grout column
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada taş kolon, derin karışım ve jet grout gibi zemin iyileştirme yöntemleriyle oluşturulan rijit kolonların davranışı sayısal analizler yardımıyla araştırılmıştır. Sayısal analizlerde rijit kolonlarla ilgili detaylı parametrik çalışma yapılarak, farklı tasarım parametrelerinin (derinlik iyileştirme oranı, alan yerleşim oranı ve kolon rijitliği gibi) kompozit temel sistemi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sayısal analizlerde, sonlu elemanlar yöntemine dayalı PLAXIS bilgisayar yazılımı kullanılmıştır. Ayrıca tez kapsamında, literatürde yer alan derin karışım kolon yöntemi ile iyileştirilmiş bir arazi uygulamasının üç boyutlu sayısal analizleri gerçekleştirilmiş ve analiz sonuçları ile arazi ölçümleri karşılaştırılarak sayısal analizlerin doğruluğu gösterilmiştir. Aynı geometrik model ve zemin parametreleri kullanılarak farklı rijitliklere sahip taş kolon, derin karışım ve jet grout kolonları üç boyutlu olarak modellenmiştir. Bu analizlerde farklı rijitliğe sahip kolonların kompozit temel sistem davranışına olan etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma sonuçlarından, doğru ve güvenilir analizler yapıldığı takdirde uygulamada daha ekonomik, daha hızlı ve kolay yöntemler ile proje kriterlerinin sağlanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the behaviour of embankment or foundation on soft clays imroved with rigid column, such as stone, deep soil mixing and jet grout columns, were investigated by using numerical method. The effect of different design parameters (such as depth replacement ratio, area replacement ratio and column stiffness) on the composite foundation system were studied in the analyses. The numerical analyses have been performed by using PLAXIS computer software based on finite element method. The time dependent behavior of a test embankment on soft clay reinforced with deep mixing columns reported in the literature was analysed to verify the numerical results. Then, a parametric study was conducted to evaluate the influence of column rigidty and permeability on the composite foundation system. Finally, the predicted results indicate that the columns not only reduced the total settlement but also accelerated settlement time of the clay under the embankment loading, due to the much higher stiffness of the column material. The results show that more economical, faster and easier methods can be achieved when the behaviour of an embankment or a foundation on soft clays improved with rigid columns were accurately predicted in the numerical analyses.