Kur'an mealinde yer alan aile içi iletişim kapsamındaki kavramların içerik analizi
The content analysis of intra-family communication concepts in Quran
- Tez No: 546229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE EVRİM GÜLSÜNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Religion, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aile, İletişim, Etkili İletişim, Aile içi İletişim, Kur'an Meali, Family, Communication, Effective Communication, Intrafamily Communication, Quran Interpretation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
“Kur'an-ı Kerim'de Yer Alan Aile İçi İletişim Kapsamındaki Kavramların İçerik Analizi”başlıklı bu çalışmada Kur'an Kerim'de yer alan“aile içi iletişime”ilişkin mesajlar içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada içerik analizine tabi tutulacak veri setine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayını olan Kur'an Meali'nden ulaşılmıştır. Veriler,“Temel Konu Başlıkları”adını taşıyan ana başlık altında sekiz alt başlıkta ele alınmıştır. Bunlar; Aile ile, Anne ile, Baba ile, Çocuklar ile, Kardeşler ile, Eşler ile, Erkekler ile ve Kadınlar ile İlgili Mesajların Frekans Dağılımıdır. Çalışma kapsamındaki kavramlar arasında sure bazında sayısal olarak en çok zikredilen kavram“çocuk”kavramı olup 51 surede ele alınmaktadır. Sure bazında sayısal olarak en az zikredilen kavram ise“kadın”kavramıdır.“Kadın”kavramı 27 surede ele alınmaktadır. Ayet bazında sayısal olarak en çok zikredilen kavram“kadınlar”kavramı olup 115 ayette ele alınmaktadır. Ayet bazında sayısal olarak en az zikredilen kavram ise“anne”kavramıdır.“Anne”kavramı 56 ayette geçmektedir. Ayetlerde tekrar sayısı itibariyle de birinci sırayı 148 tekrarla“kadın”kavramı alırken; bu açıdan son sırayı 68 tekrar ile“anne”kavramı almaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the frame of“The Content Analysis of Intra-family Communication Concepts in Quran”study, messages related to intra-family communication are analyzed in terms of their content. The required data set for the aforementioned analysis is obtained from The Quran Interpretation, which is a publication of The Presidency of Religious Affairs. Data is analyzed in eight sub topics as Family, Mother, Father, Children, Siblings, Spouses, Males, Females under a Main Topic. In terms of suras,“children”concept is the most frequently mentioned one in 51suras among the concepts of the study. The least frequent concept is“females”which is mentioned in 27suras. In terms of verses,“females”concept is the most frequently mentioned one in 115 verses and the least frequent is again“mother”concept in 56 verses. According to the repetition frequency in verses, most frequent concept is“females”concept with 148 repetitions and least frequent concept is“mother”with 68 repetitions.