Ortaokul ve lise öğrencilerinde çevre davranış ve farkındalık düzeylerinin araştırılması
The level of environmental behavior and awareness in secondary school and high school students investigation
  1. Tez No: 546263
  2. Yazar: FETİH DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre davranış, çevre farkındalık, çevre eğitimi, Environmental behavior, environmental awareness, environmental education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Araştırmanın amacı, ortaokul 8. Sınıf öğrencileri ile lise 4. Sınıf öğrencilerinin çevre davranış ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin davranış ve farkındalık düzeylerini belirlemek amacıyla çevre farkındalık ve çevre davranış ölçekleri kullanılmıştır. 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan okullardan 98 ortaokul 8. Sınıf öğrencisi, 86 lise 4. Sınıf öğrencisi olmak üzere toplamda 184 öğrenci bu çalışmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Öğrencilerin çevre davranış ve farkındalık düzeylerinin okuduğu okulların farklı olmasına, anne-babalarının eğitim durumuna, kardeş sayılarına, okul başarı puanlarına, öğrencilerin cinsiyetine bağlı olup olmadığı, öğrencilerin davranış ve farkındalık puanları arasında uygunluk olup olmadığı araştırılmıştır. Uygulanan çevre davranış ve farkındalık ölçeklerinden elde edilen bulgular t testleri ile karşılaştırılmış ve korelasyon katsayılarına bakılmıştır. Araştırma sonucunda bu etkenlerin öğrencilerin çevre davranış ve farkındalıkları üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the environmental behaviors and awareness levels of the 8th grade students in the lower secondary school and the 4th grade students in the high school. Screening model was used in the research. In the study, environmental awareness and environmental behavior scales were used to determine the behavior and awareness levels of the students. In 2017-2018 academic year, a total of 184 students from 98 secondary schools, 86 high school and 4th grade students from the schools in the Silifke district of Mersin constitute the study group of this study. It was investigated whether the students' environmental behaviors and awareness levels were different, their parents' educational status, number of siblings, school success points, gender of students, and whether there was a correlation between students' behavior and awareness scores. The results obtained from the environmental behavior and awareness scales were compared with the t tests and the correlation coefficients were examined. As a result of the research, it was seen that these factors did not have a significant effect on students' environmental behavior and awareness.