Kara Yülük Osman Bey Dönemi (1403-1435) Akkoyunlu tarihi
Kara Yülük Osman Bey Period (1403-1435) history of Akkoyunlu
  1. Tez No: 546288
  2. Yazar: ELİF KOCAKAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Akkoyunlu, Osman Bey, Timur, Anatolia, Akkoyunlu, Osman Bey, Timur
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
XIV. ve XV. yüzyıllar Anadolu coğrafyasının siyasi yapının şekillenmesinde büyük rol oynayan Akkoyunlu beyliği önceleri fütuhat yapan aşiretler topluluğu iken beyliğin başına Osman Bey'in geçmesi ve Timur'a itaatini bildirmesiyle, devletleşme sürecine girmiştir. Anadolu'nun coğrafi ve siyasi konumundan yararlanan Osman Bey, Türk kültüründe var olan konar-göçer geleneğini devam ettirerek devletini yönetmiştir. Osman Bey'in siyasi yapının hızla değiştiği Anadolu'da dönemin önemli güçlerinden Timur'a itaatini bildirmesi Akkoyunlu Beyliğinin istikbâli açısından önemli olmuştur. Güçlü olanın yanında bulunma siyasetini uygulayan Osman Bey, Timur'a itaati sayesinde Anadolu'da önemli ticaret ve geçiş güzergâhlarını kendine yurt edinmiş ve devletleşme sürecinde hâkimiyetini pekiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
XIV. and XV. The Akkoyunlu principality, which played an important role in shaping the political structure of the Anatolian geography in the centuries, became a group of tribes who had made the fütuhat, and entered the principality statehood process with the passing of Osman Bey and the obedience to Timur. Osman Bey, who benefited from the geographical and political position of Anatolia, continued his constitutional-nomadist tradition in Turkish culture and managed his state.In Anatolia, where the political structure changed rapidly, Osman Bey declared the obedience to Timur, one of the important powers of the period, which was important for the future of Akkoyunlu Principality. With his obedience to Timur, Osman Bey has adopted important trade and transit routes in Anatolia and reinforced his dominance in the stateization process.