Tiraje Dikmen'in sanatı ve hayatı
Art and life of Tiraje Dikmen
- Tez No: 546312
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Tiraje Dikmen, post-Second World War, École de Paris, modernism in art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Tiraje Dikmen'in Sanatı ve Hayatı başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında, Dikmen'in sanat üretimi, yaşamıyla birlikte incelenmiştir. II. Dünya Savaşı ertesinde Paris'e giden ve sanatını orada gerçekleştiren Dikmen, aynı dönemde Türkiye'den Paris'e giden ressam kuşağının diğer sanatçılarıyla birlikte ele alınmıştır. Dikmen'in bu kuşaktaki yeri, sosyal, tarihsel ve sanatsal verilerin ışığında incelenmiştir. n birinci bölümünde 1949 yılında yerleştiği ve 1980'li yıllara kadar kesintisiz olarak yaşadığı Paris'te özgün bir resmin peşinde koşan, Paris sanat ortamında dikkat çeken sergiler gerçekleştiren ve Paris sanat ortamının sanatçılarıyla, eleştirmenleriyle leyakın ilişkiler kuran Dikmen'e, üretimine ve sanatçı kişiliğine odaklanılmış, ilerleyen bölümlerdeyse Dikmen'in II. Dünya Savaşı sonrası Paris Ekolü'ndeki yeri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study entitled Art and Life of Tiraje Dikmen, it is aimed to examine Dikmen's art as well her life. Tiraje Dikmen who went to Paris after World War II, is investigated along with the generation that went to Paris from Turkey at about the same time. Dikmen's role in this generation is analysed in the light of social, historical and artistic facts. In the first chapter of the study is focused on the art and life of Tiraje Dikmen who settled in Paris in 1949 and lived there until the 1980s, seeked a distinctive art, realised remarkable exhibitions in Paris and engaged in dialogue with the artists, critics, writers of Paris. In the following chapter, Dikmen's role is analysed with the artists École de Paris, after World War II.