1990-2000 yılları arasında Türk resim sanatında kadın kimliğinin portresi
Portrait of women's identity in Turkish painting between 1990-2000
- Tez No: 926791
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEVAT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadın Kimliği, Portre, Türk Resmi, Female Identity, Portrait, Turkish Painting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1990-2000 yılları arasında Türk Resim sanatında kadın kimliğini ve kadın sanatçılarının sanat pratiğinde kendilerini ifade etme biçimlerini incelemektir. Çalışma, bu dönemdeki kadın sanatçılarının toplumsal ve kültürel bağlamların etkisiyle sanatlarında nasıl bir kimlik arayışı içinde olduklarını, ifade biçimlerini ve yaratıcı süreçlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma, kadın sanatçılarının eserlerinin analizine odaklanarak, kadın kimliğinin ve toplumsal cinsiyet rollerinin sanat pratiğine nasıl yansıdığını ele alacaktır. 1990-2000 yılları arasında Türk resim sanatında kadın kimliğinin temsili, dönemin kültürel ve toplumsal değişimleriyle paralel bir şekilde şekillenmiştir. Bu dönemde, Türkiye'de toplumsal cinsiyet, kadın hakları ve kimlik üzerine önemli tartışmalar yaşanırken, sanat da bu dinamiklerden etkilenmiştir. Kadın kimliğinin yeniden inşa edilmesi ve toplumsal rollerin sorgulanması, sanatın en önemli temalarından biri haline gelmiştir. Küreselleşme, postmodernizm ve feminizm hareketlerinin etkisiyle Türk sanatında daha kişisel, eleştirel ve özgürleştirici bir dil gelişmiştir. Bütün bu bilgiler dahilinde kadın sanatçıların eserlerine bu etkilerin nasıl yansıdığı nitel araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir Tezde, 1990'lar boyunca Türk resim sanatında öne çıkan kadın sanatçılar, Nur Koçak, Hale Tenger, İnci Eviner, Canan Şenol, Ayşe Erkmen, Gülsüm Karamustafagil, Tiraje Dikmen, Nadide Akdeniz, Nilbar Güreş ve Selma Gürbüz gibi isimler ele alınmıştır. Bu sanatçıların çalışmaları nitel araştırma yöntemlerinden içerik inceleme ve nitel araştırma analizinden betilsel analiz kullanılarak incelenmiştir. Sonuç olarak Türk kadın sanatçılarının eserlerinde yer verdikleri kadın kimliği, kadının toplumdaki yeri, öneminin sanatçıların çalışmalarına nasıl yansıdığını ele alarak oluşturulan bu tez sanat litaratürüne katkı sunmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine women's identity in Turkish painting art between 1990-2000 and the ways women artists expressed themselves in their art practice. The study aims to reveal how women artists in this period searched for an identity in their art under the influence of social and cultural contexts, their forms of expression and creative processes. The research will focus on the analysis of women artists' works and will address how women's identity and gender roles are reflected in art practice. The representation of women's identity in Turkish painting art between 1990-2000 took shape in parallel with the cultural and social changes of the period. During this period, while important discussions on gender, women's rights and identity were taking place in Turkey, art was also affected by these dynamics. The reconstruction of women's identity and the questioning of social roles became one of the most important themes in art. With the influence of globalization, postmodernism and feminism movements, a more personal, critical and liberating language developed in Turkish art. Within the scope of all this information, how these influences were reflected in the works of women artists was examined using the qualitative research method. In the thesis, women artists who were prominent in Turkish painting art during the 1990s, such as Nur Koçak, Hale Tenger, İnci Eviner, Canan Şenol, Ayşe Erkmen, Gülsüm Karamustafagil, Tiraje Dikmen, Nadide Akdeniz, Nilbar Güreş and Selma Gürbüz were discussed. The works of these artists were examined using content analysis from qualitative research methods and descriptive analysis from qualitative research analysis. As a result, this thesis, which was created by examining the female identity, the place of women in society and how their importance is reflected in the works of Turkish women artists, aims to contribute to the art literature.