Yöresel sağlık turizmi kapsamında hizmet kalitesinin destinasyon imajı üzerine etkisi: Kızılcahamam örneği
The impact of service quality on the destination image in the field of regional health tourism: Case of study Kizilcahamam
  1. Tez No: 546316
  2. Yazar: MURAT CELEP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH BÜYÜKİPEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Destinasyon İmajı, Turizm, Termal Turizm, Service Quality, Destination Image, Tourism, Thermal Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünyada hızla gelişen turizm sektöründe büyük bir paya sahip olan sağlık turizmidir. Termal turizm kaynakları ile Türkiye'de ön plana çıkan destinasyonlardan birisi de Kızılcahamam'dır. Yapılan bu araştırmanın amacı, Kızılcahamam'daki termal işletmelere gelen ziyaretçilerin demografik bilgileri ile hizmet kalitesi algılamaları arasındaki farklılıkları tespit etmek; ziyaretçilerin demografik bilgileri ile destinasyon imajı algıları arasındaki farklılıkları tespit etmek ve hizmet kalitesi algılamaları ile destinasyon imajı algıları arasındaki ilişkiyi ölçmektir. Araştırmanın amacına uygun olarak birincil verilerden yaralanılmış olup veri top¬lama yöntemi olarak anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma alanı olan Kızılcahamam'a 2017 yılı verilerine göre 88625 kişi ziyaret etmiştir. Evren doğrultusunda hesaplanan örneklem sayısı 383 olarak belirlenmiştir. Anket çalışması Ankara Kızılcahamam'da bulunan termal işletmelerde gerçekleştirilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemiyle, Aralık 2018 - Şubat 2019 tarihleri arasındaki üç aylık dönemde termal işletmelerin ziyaret¬çilerine uygulanan anket formu neticesinde 408 anket formu, geri alınmıştır. Bu anketlerin arasından eksik veya hatalı doldurulan 8 anket çıkartılarak 400 adedi analizlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmıştır. Elde edilen anket verileri SPSS 24.00 istatistik programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak güvenilirlik analizi, normallik testi, leneve testi, Anova testi, t-testi ve doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Kızılcahamam'da bulunan termal tesisleri deneyimleyen ziyaretçilerin hizmet kalitesi ve destinasyon imajı algılamaları yüksek ve olumlu olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ziyaretçilerin hizmet kalitesi ve destinasyon imajı algıları ile yaş bağımsız değişkeni arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak ziyaretçilerin hizmet kalitesi algıları destinasyon imajına yönelik algıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve ziyaretçi algılarını etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Health tourism is one of the sectors that have a large share in the rapidly developing tourism sector in the world. In Turkey, one of the places that come to the fore with thermal tourism resources is Kızılcahamam. The aim of this study is to determine the differences between demographic information and service quality perceptions of visitors of Kızılcahamam thermal facilities. To determine the differences between the demographic information of the visitors and the perceptions of destination image and to measure the relationship between service quality perceptions and destination image perceptions. The primary data were used in accordance with the purpose of the study and the questionnaire technique was used as a data collection method. According to 2017 visitor data, 88625 people visited Kızılcahamam. The number of samples calculated according to the universe sample was determined as 383. The survey was conducted in thermal facilities in Kızılcahamam, Ankara. As a result of convenience sampling method, 408 questionnaires were gathered from the visitors of the thermal enterprises during the quarter between December 2018 and February 2019. Among these surveys, 8 questionnaires which were incomplete or incorrectly filled were ignored. 400 were used to perform the analysis. The survey data were obtained by SPSS 24.00 statistical program. Reliability analysis, normality test, levene test, Anova test, t-test and linear regression analyzes were applied in accordance with the purpose of the study. The quality of service and the perception of the image of the visitors who experienced the thermal facilities in Kızılcahamam were found to be high and positive. In addition, it was determined that there are significant differences between the perceptions of the service quality and destination image of the visitors and the independent age variable. As a result, it has been determined that there is a significant relationship between the perceptions of visitors about their service quality perceptions and destination image and this relationship affects the perceptions of visitors.