Hassas döküm yöntemiyle biyomedikal alanda kullanılan 316L paslanmaz çelik üretimi ve karekterizasyonu
316L stainless steel production and characterization used in biomedical area by i̇nvesment casting method
  1. Tez No: 546490
  2. Yazar: AYŞE NUR KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: 316L Paslanmaz Çelik, Hassas Döküm Yöntemi, Mikroyapı, 316L Stainless Steel, Investment Casting Method, Microstructure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, 316L paslanmaz çelik malzemelerin hassas döküm yöntemi ile üretilebilirliği üzerine çalışılmıştır. Metalik biyomalzemeler grubundan yüksek mekanik ve biyouyumluluk özellikleri ile dikkat çeken alaşımlardan 316L paslanmaz çelik birçok medikal ve diş uygulamalarında kullanılmaktadır. Biyomedikal alanda önemli bir yere sahiptir. Deneysel çalışmalar, hassas döküm yöntemi ile 316L alaşımlarının üretilebileceğini göstermiştir. Mikroyapıya bağlı olarak, sertlik değerleri geliştirilebilen ve kontrol edilebilen özelliklerin önemli bir aşamasını oluşturmaktadır. Bu amaçla hassas döküm yöntemi ile üretimi gerçekleştirilen 316L paslanmaz çelik malzemelerin mikroyapı ve sertlik özellikleri irdelenmiştir. Hücre büyüme testleri yapılarak hassas döküm ile üretilmiş 316L paslanmaz çelik ile ticari 316L paslanmaz çelik üzerindeki hücre gelişimi gözlenmiştir. Her iki malzemeye sitotoksisite uygulanmış bu sayede hücrelerin tutunması ve çoğalmasına göre biyouyumlulukları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the precision casting of 316L stainless steel materials was studied. 316L stainless steel is used in many medical and dental applications due to its high mechanical and biocompatibility characteristics from the group of metallic biomaterials. It has an important place in biomedical field. Experimental studies have shown that 316L alloys can be produced by precision casting method. Depending on the microstructure, hardness values constitute an important stage of the properties that can be improved and controlled. For this purpose, the microstructure and hardness properties of 316L stainless steel materials produced by precision casting method are examined. Cell growth tests were performed and 316L stainless steel was produced with precision casting and cell growth was observed on 316L stainless steel. Cytotoxicity was applied to both materials, so the biocompatibility of the cells was determined by their attachment and proliferation.