Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin değerlendirilmesi Eleşkirt/ Ağrı örneği
The example of evaluation on written expression skills for students at secondary school in Eleşkirt, Ağrı
  1. Tez No: 546668
  2. Yazar: SEHER KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZAHİR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, değişken, yöntem, hata, Writing Skills, variable, method, error
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin yazma becerilerini etkileyen değişkenleri araştırmak ve öğrencilerin yazılı anlatımlarında en çok tekrar eden hataları belirlemektir. Tarama modelini kullanıldığı alan araştırması, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesindeki dördü köy dördü merkezde olmak üzere toplamda sekiz ortaokulda 426 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin yazma becerilerini belirlemek amacıyla onlara kompozisyon yazdırılmış ve kompozisyon puanı YBP olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda cinsiyet, evde kitaplık bulunma durumu, kompozisyon yazmaya karşı tutum, bir ayda okunan kitap sayısı, ailesi ile okuma saati düzenleme, bulunduğu sınıf seviyesi ve yazma yöntemlerinin (not alma, boşluk doldurma, serbest, dikte, grup olarak, metni tamamlayarak, metni tekrar yazma, duyulardan hareketle, kelime ve kavram havuzundan seçerek, kontrollü, tahmin ederek, bir metinden hareketle yeni metin oluşturarak, tümevarım, yaratıcı ve eleştirel yazma yöntemi) kullanılma sıklığı değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunurken; babanın ve annenin öğrenim durumu, evde yaşayan birey sayısı, çalışma odasının varlığı, ortalama aylık gelir, annenin ve babanın mesleği, günlük hayatta iletişim kurulan dil, eve süreli yayın girme sıklığı, günlük tutma durumu, çevresinde yazma konusunda model alabileceği kişi veya kişilerin bulunup bulunmadığı, günlük televizyon izleme süresi, eğitim gördüğü okul (merkez-köy), gibi değişkenleri ile yazma becerileri puanı arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Araştırmada ayrıca kompozisyonlarda en çok karşılaşılan hatalar da imla, noktalama, planlama, başlık ve kâğıt düzeni hataları olmak üzere beş başlık altında toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the variables affecting the writing skills of the students at secondary school and to determine the most recurring errors on the written expressions of the students. Field research used the scanning model was carried out with 426 students at eight secondary schools, four of which were in the center, four of which were in the village in the 2015-2016 school year in Eleskirt district of Ağrı. In order to determine the students' writing skills, the composition was written and the composition score was evaluated as YBP. At the end of the research, it has been found that there are significant differences on gender, presence of bookshelf at home, attitude towards writing essay,number of books read per month, reading time with family, class level and frequency of writing methods used such as note-taking, gap filling, free writing, dictation, groupwork, completing the text, re-writing, using senses,choosing words from word and concept pool,controlled,estimating, creating new text from a text, inductive, creaitve and critical writing method. On the other hand, it hasn't been found a significant diffence between writing skills score and variables such as education level of parents, the number of family members,the existence of a studying room, the average monthly income,the professions of parents, daily used language for communication, the frequency periodical publication used at home, the status of writing diary, the presence of people taken as a model on writing, daily televison watching period, school for education (center-village). In this study,the most common errors in the compositions have been collected under five headings, spelling, punctuation, planning, title and paper layout errors